Hopp til innhold

Brannmann ble stoppet fra å rykke ut til brann i eget hus

Når brannalarmen går ved 10.30-tiden er Ronny A. Norum i ferd med å kle på seg verneutstyret, da en kollega på brannstasjonen stopper ham. – Det er ditt hus som brenner.

Brann på Sortland

Da brannvesenet kom til bolighuset til kollegaen på Sortland var det kraftig røykutvikling på stedet. De ba naboene om å holde dører og vinduer lukket.

Foto: Jens Andre Mehammer Birkeland

– Kompisene mine kom springende inn, for alle var blitt kalt ut. Jeg hadde halveis fått på meg på buksa da jeg fikk beskjed om at det er mitt hus som brenner, sier Norum.

Han er til vanlig en av de som er i beredskap og jobber deltid som brannmann på Sortland. Tirsdag morgen var han og den yngste dattera de siste i familien på fem som forlot huset på Strand denne morgenen.- Det siste han gjør er å slå av tv, spotter i taket og alt annet elektronisk.

– Det gikk i stå for meg da jeg fikk høre det, jeg heiv av meg buksa og gikk ut av stasjonen. En av kollegane mine plukket meg opp og tok meg med bilen. Det var spesielt, sier han.

Brann på Sortland

Ifølge politiet har familieboligen på Sortland fått store skader. Brannvesenet måtte knuse vinduer for å få slukket brannen i taket på huset.

Foto: Jens Andre Mehammer Birkeland

Trolig store skader på huset

Han er glad for at ingen i familien var hjemme da brannen startet. På tirsdag ettermiddag hadde brannvesenet fått kontroll på flammene, og drev på med etterslukking.

– Brannvesenet måtte bryte opp deler av taket for å komme til, og det er store skader på huset, sier operasjonsleder Grete Birkeland til NRK.

Ifølge Norum har han hørt fra kollegane at huset som er bygd i 1985 trolig er blitt totalskadet. Da nødetatene kom fram til eneboligen var det kraftig røykutvikling fra taket. Brannvesenets røykdykkere tok seg inn i huset, og slo ut alt av vindusruter for å spyle vann inn i taket utenfra.

– Alt var totalrestaurert, og huset var som nytt for oss, ingenting av det gamle i huset var igjen. Alt av elektronikk og rør er byttet, forteller han.

Brann på Sortland

Familien roser brannfolkene som klarte å berge ut minner som fotoalbum og pc fra huset.

Foto: Jens Andre Mehammer Birkeland

Berget minner

Han har ikke vært på stedet, og vet heller ikke om han ønsker å se det. Det eneste familien har av klær er det de står og går i. I natt tar de trolig inn hos svigerfamilien som bor like i nærheten. Men til tross for at de har mistet hjemmet sitt, vil Norum rose kollegene sine.

– Vi er jo fantastisk brannvesen her på Sortland, de gikk inn i huset og klarte å berge ut album og pc slik at jeg forklarte det, sier han.

Brann på Sortland

Brannmannskapene skal ha bedt naboene om å holde dører og vinduer lukket på grunn av mye røyk fra boligbrannen.

Foto: Jens Andre Mehammer Birkeland