Dette er ikke «Indian summer»

Riktignok er det meldt høyere temperaturer enn det som er vanlig i slutten av august, men er du fristet til å bruke begrepet Indian summer bør du vente.

Solnedgang i Bodø

HØYTRYKK OVER LANDET: De neste dagene vil et høytrykk spre seg nordover og det loves sol og høye temperaturer.

Foto: Olaus Emil Lakselvhaug

Vi nærmer oss slutten av august, men likevel meldes det om sol og temperaturer godt over 20 grader flere steder i landet.

Tidligere denne uka var temperaturene enkelte steder i Nordland på under ti grader, men nå har sommeren kommet tilbake.

I Nordland er det nemlig ventet en riktig så sommerlig helg med hete temperaturer og de som enda ikke har fått nok av strandliv kan pakke piknikkurven.

– Det er er et høytrykk som ligger over sørlige deler av landet og deler av Nordland. Det vil gi en smak av sommer de kommende dagene, sier meteorolog ved vervarslinga i Tromsø, Ola Mellem.

Med slike hyggelige overraskelser på sensommeren kan man nok bli fristet til å bruke begrepet Indian summer, men det blir i så fall ikke helt riktig, skal vi tro ekspertene.

  • Hør radioreportasjen om Indian Summer:

Navnet «Indian summer» skriver seg fra de tidligste nybyggerdagene i Amerika. For det var på denne tiden av året at indianerene pleide å gå på krigsstien. Frosten hadde da gjort ende på myggplagen, men vinterens sterke kulde hadde enda ikke innfunnet seg.

Amerikafarer Birger Osland med hilsen til det norske folk, oktober 1940.

Et misforstått begrep

– Selv om det vil komme en del temperaturer som er høyere enn normalen, så er det nok for tidlig å ta fram utrykket Indian summer, sier Mellem, som sier begrepet hører hjemme et godt stykke ut på høsten.

I USA har man definert begrepet til å gjelde dager der skarp frost etterfølges av temperaturer over 21 grader.

På den nordlege halvkula kalles det «indian summer» når han oppstår et kraftig værskifte sent i oktober eller tidlig i november.

– Det oppstår gjerne når det er klarvær om natta. Da skjer det en utstråling som gjør at jorda taper varme og det kan legge seg nattefrost. Når så sola kommer tilbake stiger temperaturen og man oppleve det som føles som en sommerdag.

Likevel innrømmer Mellem at det ikke er noen klar definisjon meteorologene i Norge bruker for å melde «Indian summer».

– Men det kunne sikkert vært greit å ha det, medgir Mellem.

Jenter på Volsdalsberga

BADELIV: Med temperaturer på godt over 20 grader flere steder i landet kan folk igjen ta på seg badetøyet.

Foto: Maria Holand Tøsse / NRK

«Indianere på krigsstien»

I Norge blir også dette fenomenet kalt «husmannssommer», fordi bønder da kunne benytte denne tida til innhøsting.

Opprinnelig kom begrepet fra USA. Det kom av at de nordamerikanske indianerne pleide gå på bisonjakt om det var en varm og solrik høst.

I følge Språkrådet brukes også utrykket i overført betydning om ny oppblussende livsskraft, og det kan jo sikkert stemme når sommeren nå igjen viser seg over Nordland og sørligere deler av landet.

Solas siste stråler. Fjærvollraen i Bø.

SOMMERENS SISTE HILSEN: Solas siste stråler over Fjærvollraen i Bø.

Foto: Bjørn E. Halvorsen