Blir Norges minste «vinmonopol-bygd»

Leinesfjord blir Norges minste handelssted med eget vinmonopol når det åpner i sommer. Vinmonopolet føler seg trygge på at de ikke kommer til å gå med underskudd.

Leinesfjord i Steigen

Kommunesenteret i Steigen kommune i Nordland har bare 350 innbyggere. Når Vinmonopolet åpner utsalg her slipper de å kjøre 160 km til utsalget på Fauske.

Foto: Steigen kommune

Det bor omtrent 350 mennesker i Leinesfjord, men nærmeste vinmonopol er i Fauske, og det er 160 kilometer unna. Når Vinmonpolet åpner dørene 2. juni i sommer, håper ordføreren at det kan føre til mindre handelslekkasje.

Steigen-ordfører Asle Schrøder (Sp)

Asle Schrøder er ordfører (Sp) i Steigen kommune, hvor Leinesfjord er kommunesenter.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Alt som kommer av servicetilbud i kommunen er vi positive til. Det er med på å gjøre kommunen mer attraktiv. Et vinmonopol i Leinesfjord kan bidra til å hindre noe av handelslekkasjen, forteller ordfører Asle Schrøder (Sp).

For Vinmonopolet er det ikke aktuelt å åpne opp et utsalg uten å være trygg på at det kommer til å gå med overskudd. For å spare lønnskostnader blir det derfor et såkalt kategori 1-utsalg, som innebærer at det kun er åpent torsdag, fredag og lørdag.

– Vinmopolet kan ikke drive med underskudd, da må man kjempe om midler sammen med skole, barnehag og sykehus, så det går ikke, forteller pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet AS.

Jens Nordahl

Jens Nordahl er pressesjef i Vinmonopolet AS. Han ser på Steigen som en spennende kommune. – Vi tror det blir et levende lokalsamfunn der i overskuelig fremtid.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Nok kjøpekraft

Han er likevel ikke bekymret for at det skal bli tilfellet i Leinesfjord. Selv om det bor et beskjedent antall i selve Leinesfjord, er det kommunesenter for en kommune med en befolkning på ca. 2500.

– Når vi setter passerspissen på Leinesfjord og trekker en sirkel på 2 mil, ser vi at det ligger butikker med handel på til sammen 100 millioner kroner i året. Det er nok kjøpekraftig område til at vi vet det er statistisk sannsynlig at vi kan drive uten å gå med underskudd, forteller pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet AS.

Til AN sier Nordahl at dette er det minste stedet de har åpnet polutsalg. Han berømmer Steigen for å være en fremoverlent kommune med mange baller i luften.

– Vi tar ikke beslutninger basert på luftslott. Vi tror det kommer til å skje mye i kommunen fremover. Det ser ikke ut til at det hverken blir fraflytting eller forgubbing her i nærmeste fremtid, sier Nordahl.

Økt tilgang skaper utfordringer

Det er likevel ikke alle som er like fornøyd med at det åpnes Vinmonopol i flere utkantkommuner.

– Hvis det blir sånn at polet blir like vanlig som Kiwi og Spar-butikken, så er det klart at da har man fått en tilgang som vil skape utfordringer for enkeltmennesker som koster samfunnet ufattelig mye penger og lidelse, sa helsepolitisk talskvinne Olaug Vervik Bollestad (KrF) til NRK i en tidligere sak.