Ber om forvaring i overgrepssak: – Dette er en mann som ikke angrer

Aktor ber om ti års forvaring for faren som er tiltalt for å ha dopet ned døtrene og utsatt dem for seksulle overgrep. Politiet omtaler saken som en av de verste overgrepssakene i Salten på lang tid.

Politiadvokat Jorild Steindal og statsadvokat Thor Erik Høiskar

Politiadvokat og aktor Thor Erik Høiskar i retten sammen med politiadvokat Jorild Steindal.

Foto: Gisle Forland / NRK

I dag startet prosedyrene i rettsaken opp igjen mot faren som blant annet står tiltalt for voldtekt av sine to døtre. Rettsaken i Salten tingrett ble utsatt etter at en av meddommerne ble sykemeldt.

Dagen i dag starter med at aktor Thor Erik Høiskar legger fram bevismateriale og minnepennen med overgrepsbilder av den eldste datter.

Høiskar sier når han starter prosedyrene at han vil argumentere for forvaring. Han mener overgrepene er alvorlige, og at det er nærliggende fare for gjentakelse.

– De to rettsrettsakkyndige mener det er moderat til høy fare for gjentakelse dersom han hadde sluppet ut nå, konkluderer Høiskar.

Han mener tiltalte fremstiller seg selv i et bedre lys enn det tiltalen går ut på, og holder tilbake mye. Han har i retten benektet at overgrepene mot døtrene var seksuelt motivert, og forklart at han var psykisk syk. Likevel har han til de rettsakkyndige innrømmet at det var seksuelt motivert, men at det var for flaut å innrømme i retten. Aktor Høiskar mener at bevisene viser en mann som ikke angrer.

Måtte be om pause da filmene ble vist

Saken som nå går i Salten tingrett blir av politiet omtalt som en av de verste overgrepssakene i regionen på lang tid.

Mannens to døtre var i alderen 14 til 16 år da de første overgrepene skal ha skjedd. Mannen i 50-årene er tiltalt for seksuelle overgrep mot sine to døtre, samt vold og trusler mot sine døtre og sin tidligere samboer.

Blant annet skal mannen ha dopet jentene med sovemedisiner, for deretter å ha utsatt dem for overgrep.

Bistandsadvokat for jentene, Finn Ove Smith, måtte be om en pause da retten ble vist filmene av overgrepene tidligere under rettssaken.

– Det var forferdelig. Det var grusomt. Jeg har egentlig ikke ord, sa en tydelig preget Smith.

Den tiltalte mannen så ned og lukket øynene mens videoene ble vist.

Pågrepet i mars

Mannen ble pågrepet i mars og har sittet i varetekt siden da. Han har sagt seg skyldig på nesten samtlige punkt.

På en kryptert minnepenn fant politiet 224 fotografier og 90 videoer med innhold som viser overgrep mot en av døtrene. Politiet har ikke funnet slike bilder og videoer av den andre datteren.

Politiet mener at i 50 av videoene beveger ikke datteren seg.