Hopp til innhold

Bygd ble isolert – fraktes til jobb i båt: – Føles litt ekstremt, egentlig

Skole og vei var stengt på grunn av skredfaren i Beisfjord i Narvik. De 750 innbyggerne ble mer eller mindre isolert siden mandag, og måtte finne nye måter å komme seg på jobb.

Cathrine Persson

Dagene er ikke helt som de pleier å være i Narvik. Cathrine Persson og resten av sambygdingene i Beisfjord må fraktes med båt til jobb, etter at bygdas eneste vei ble stengt på grunn av ras mandag.

Foto: Privat

SISTE: Etter undersøkelser fra NVE, oppheves evakueringen fra Beisfjord i Narvik etter snøskredfaren. Bortsett fra én adresse i Beisfjordveien. Beboerne på aktuell adresse er informert. Veien ble åpnet kl 1400, melder Nordland politidistrikt.

Narvik kommune satte tirsdag krisestab og innbyggerne ble oppfordret til å holde seg innendørs på grunn av skredfare og store mengder regn. Tirsdag gikk politiet fra dør til dør og evakuerte totalt femten hus og 11 hytter i skredsonen.

Men ikke alle har mulighet til å holde seg inne.

De 750 innbyggerne i Beisfjord har i all hovedsak vært uten vei siden mandag på grunn av et stort snøskred. Derfor må de bruke båt for å komme seg ut av bygda og til jobb og butikk.

– Ja, vi er litt isolert kan du si, sier Cathrine Persson, som bor i Beisfjord.

Hun jobber i Narvik og kom seg onsdag morgen til jobb ved hjelp av sjøveien sammen med flere andre sambygdinger.

Slik så det ut mens innbyggerne i Beisfjord ventet på å få skyss til jobb onsdag morgen.

– Ekstremvarsel for det meste

Ettersom det lille stedet ikke har kai, må innbyggerne stå i mørket i fjæresteinene og vente på en liten småbåt som de kan hoppe ombord i. Deretter fraktes noen få av gangen til et større fartøy.

– Det føles litt ekstremt, egentlig. Været er jo ikke på sitt aller beste. Det er sendt ut masse ekstremvarsel; både regn, skred og ras. Det føles ikke helt trygt.

Sønnen hennes går i 6.klasse på skole i Narvik. Hun vil ikke at sønnen skal ta den samme båten som henne og holder han derfor hjemme fra skolen.

– Nei, det vil jeg ikke. Det blir litt «too much».

Samtidig er hun svært takknemlig for båttilbudet som er satt opp i samarbeid med kommunen og Narvik Havn.

– Det er jo fantastisk at vi får muligheten, men det føles jo slettes ikke trygt. Samtidig har vi jo jobber vi gjerne vil komme oss til.

Innbyggerne i Beisfjord må bruke båt for å komme seg til jobb

Beisfjord mangler kai. Derfor må innbyggerne stå i fjæra og hoppe om bord i skyssbåten.

Ny vurdering

Skolen i Beisfjord har vært stengt siden raset gikk mandag. Stedet har ikke butikk, derfor er de avhengig av båt for å få gjort innkjøp. Tirsdag var veien åpen en liten periode, før den igjen ble stengt.

Onsdag morgen opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat at det foreløpig ikke er noen grunn til å nedjustere farevarslene i landsdelen. For øyeblikket er faregraden på nest høyeste nivå - faregrad 4. Dette gjelder Salten,Svartisen,Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Helgeland.

Onsdag kl 11.00 er Norges vassdrags- og energidirektorat på ny befaring for å vurdere om den eneste veien til Beisfjord kan bli åpnet igjen.

Snøskred ved Beisfjord

Mandag gikk det et stort skred ved Beisfjord i Narvik. Det er fortsatt skredfare i bygda.

Foto: Lars Erik Niia

Værgudene bestemmer

Det er ventet opp mot 100 millimeter nedbør i Nordland fra tirsdag kveld til onsdag kveld. Det har vært rolig natt til onsdag, men regnet fortsetter å pøse ned i Ofoten.

Det er usikkert hvor lenge unntakstilstanden i Narvik kommune vil vare.

– Værgudene lever sitt eget liv. Vi må bare forholde oss til det som ekspertene vurderer. Da kan vi si noe om rasfaren, sier beredskapskoordinator Iris Bartholsen i Narvik kommune.

Fylkesvei 751 som går mellom Fagernes og Beisfjord i Narvik kommune, er nå stengt.

Bygdas eneste vei er stengt. Onsdag skal NVE ta en ny vurdering av om det er forsvarlig å åpne veien eller ikke.

Foto: Therese Bergersen / NRK
Innbyggere fra Beisfjord skysses til jobb

Et båtttilbud er satt opp i samarbeid med Narvik Havn og Narvik kommune. Siden den større båten ikke kan legge til i Beisfjord, skysses innbyggerne først med en mindre båt.

Foto: privat