Hopp til innhold

Avinor trosser Stortinget

Avinor sender brann- og redningsutdanning ut på anbud, til tross for at Stortinget har fastslått at utdanningen skal skje ved Norges brannskole.

Norges Brannskole

TJELDSUND: Norges brannskole ble flyttet fra Olso til Tjeldsund i 1993. Norges brannskole er den nasjonale utdanningsinstitusjonen for kommunalt brann- og feierpersonell.

Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Stortinget vedtok i 2001 at Norges brannskole i Tjeldsund skulle utdanne Avinors personell innen brann og redningstjeneste.

Nå vil Avinor sende utdanningen ut på anbud, og det til tross for at Stortinget har fastslått at utdanningen skal skje ved Norges brannskole.

Pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen sier de er klar over Stortingets vedtak, men at Avinor vil følge sine egne prinsipper når det gjelder selskapets drift.

– Vi er klar over at det er en politisk historie her, og at saken kan ha politiske dimensjoner. Men dette er ikke politikk fra vår side, men er prinsipper vi må styre selskapet etter, sier Ånonsen.

Langt å reise

Sindre Ånonsen, Pressesjef Avinor

Sindre Ånonsen

Foto: Pressebilde

Avinor benekter at de har noe negativt å si om brann- og redningsutdannelsen ved Norges brannskole, bortsett fra at det er lang reiseavstand fra Østlandet til brannskolen i Tjeldsund, sier pressesjefen.

– Reiseavstanden er en dimensjon knyttet til dette her. Og så er det slik at Avinor etter hvert har Avinor fått på plass gode barnnøvingsanlegg ved mange av våre lufthavner, noe som legger til rette for at vi i større grad kan gjennomføre trening i egen regi. Både praktisk og økonomisk er det fordeler knyttet til dette. Så dette er også en del av vurderingen, sier Ånonsen.

– Overraskende

Avinor har gitt Norges brannskole positiv tilbakemelding på utdanningen, derfor er direktør ved brannskolen, Karl Erik Arnesen, overrasket over utspillet fra Avinor.

– Det er jo overraskende at de komme rmed et slikt utspill når det ligger en proposisjon i bunn som har slått fast at dette skal skje ved Norges brannskole i Tjeldsund, sier Arnesen.

Magnhild Meltveit Kleppa

Magnhild Meltveit Kleppa

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Og statsråd Magnhild Meltveit Kleppa sier klart fra at Avinor ikke kan trosse Stortingets vedtak.

– Vedtak om oppretting av opplæringssenterert i Tjeldsund, det er gjort i Stortinget. Så hvis det her er snakk om endring, så må det tilbake til Stortinget, sier Meltveit Kleppa.