Arctic Race deler landet i to

Når sykkelrittet Arctic Race kommer til Nordland i august, får det store konsekvenser for bilistene.

Når Arctic Race kommer til Bodø i august, får det store følger for deg som bilist.

Thor Hushovd vant tredje etappe av Østerrike rundt tirsdag. 8. august stiller han med sitt BMC-lag til start under den første utgaven av Arctic Race of Norway.

8. august samles 120 syklister på startstreken i Bodø i det første Arctic Race of Norway. Rittet gjør at store deler av veinettet i Salten stenges i perioder.

– Vi stenger av byen og innfartsårene i tillegg til E6 nord og sør for Fauske, noe som vil skape en del problemer for gjennomgangstrafikken, forteller fungerende politistasjonssjef Bent Are Eilertsen til NRK.

Også for personer som bor langs løypetraseen vil sykkelrittet begrense ferdselen.

Bent Are Eilertsen politi ringes ned av tull

Fungerende politistasjonssjef i Bodø, Bent Are Eilertsen, ber publikum være forberedt på begrenset ferdsel under Arctic Race.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen/NRK

– Traseene vil bli fortløpende stengt minst én time før rittet passerer og minst 30 minutter etter at sykelistene har passert, forklarer Eilertsen.

Når politiet stenger E6 på rittdagen 8. august medfører det at landet i praksis deles i to, og alle som kommer sørfra eller nordfra må ta høyde for en del ventetid.

Høy sikkerhet

Sikkerheten til sykelistene skal ivaretas av 40 politifolk, ti innleide motorsyklister med førere fra Oslopolitiet samt fem UP-patruljer.

Vil det bli unntakstilstand i Bodø under rittet?

– Disse timene vil det være litt unntakstilstand i Bodø, konstaterer Eilertsen.

Vanskelig trafikk-kabal

I tillegg til syklister, publikum og annen trafikk er det også ventet minst 31 semitrailere, 70 varebiler og 120 personbiler med utstyr og støttepersonell til arrangementet.

Knut Danielsen

Sjef for utrykningspolitiet, Knut Danielsen, setter av tilgjengelige ressurser for å få kabalen til å gå opp.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Sjef for utrykningspolitiet, Knut Danielsen, må sette av alle betjentene han kan for å få kabalen til å gå opp.

– Vi kommer til å delta med det vi har av tilgjengelige ressurser. Vi synes det er viktig å være med slik at vi får ei trygg avvikling av dette, uttalte Danielsen til NRK for en måned siden.

Høy markedsføringsverdi

Sykkelrittet fortsetter i Lofoten fredag 9. august, og varer i fire dager. Også Vesterålen er med, før løpet avsluttes i Harstad.

Over 120 land har kjøpt rettighetene til TV-bildene, og arrangementet er ventet å gi Nord-Norge stor markedsføringsverdi.