Hopp til innhold

Jim og Siv-Marie fikk nok av regn og snø inn i klasserommet

Vann som strømmer inn, lærere som må teipe igjen vinduene når det snør, sopp, råte, iskalde klasserom og dusjer uten varmt vann. Nå har elevene lagt ut skrekkbilder på Facebook og You Tube for å få kommunepolitikerne til å våkne

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det iskaldt og hustrig i klasserommet vårt. Vi sitter med boblejakkene på og fryser. Pakningene under døra er ødelagte, og vinden gjør at det blafrer og bråker her inne, forteller tiendeklassing Siv -Marie McDougall ved Risøyhamn skole i nordlandskommunen Andøy til NRK.no.

Flere ganger i høst har lærerne måtte avbryte undervisningen.

Brøddeigen hevet ikke

– Da vi hadde heimkunnskap føyk snøen rett inn på mat- og helserommet. Det var så iskaldt at ikke engang brøddeigen ville heve. Da hadde lærerne allerede teipet igjen vinduene med sportsteip for for å unngå den verste trekken, forteller medelev Jim Simonsen Jensen.

Startet Facebook-gruppe

Nå har de 170 elevene ved skolen fått nok av iskalde klasserom, kaldt vann i dusjene, bygningsmessig forfall og brutte løfter fra politikerne i kommunen.

Med nystartet Facebookgruppe fullspekket med skrekkbilder og sjokkvideo fra skolen, har de satt en støkk i kommunens innbyggere.

Se sjokkvideoen fra skolen som elevene på Risøyhamn skole har lagt ut på You Tube:

– Skal det virkelig være slik på en barne- og ungdomsskole i 2010, spør Siv-Mari MC Dougall, som er administrator på Facebook-sida Renovering av Risøyhamn Skole.

Elevene håper maktpersonene i kommunen leser Facebook-oppropet.

– Så langt har vi ikke fått noe direkte respons fra politikerne. Men de første dagene etter at vi opprettet gruppa fikk vi hundre nye medlemmer hver dag, så før eller siden blir vi nok lagt merke til, sier sidens andre initiativtaker Jim Simonsen Jensen.

Får støtte fra rektor

Siv-Mari Mc Dougall og Jim Simonsen Jensen ved Risøyhamn skole

Siv-Marie Mc Dougall og Jim Simonsen Jensen ved Risøyhamn skole har startet Facebook-gruppe for å få rustet opp skolen sin.

Foto: Berit Lyngra

Både han og Siv-Marie tror Facebook er måten ungdom best mulig kan nå fram med sitt budskapet på.

– Egentlig er det jo en slags underskriftsaksjon. Samtidig er det mye mer. Vi når ut med bilder og video også. Og så når vi mange i alle aldersgrupper. Både ungdommer og voksne er på Facebook. sier Jim.

Både rektor Ann-Brita Gregersen og inspektør Berit Lyngra støtter elevene sine.

– Som rektor, medlem i samarbeidsutvalget og i skolemiljøutvalget stiller jeg meg helt og fullt bak det brevet som er gått ut til politikerne, samt de utspill som er gjort i media i det siste. All ære til Jim og Siv-Marie som har gjort en kjempeinnsats på Facebook, skriver rektoren på skolens hjemmeside.

Når vinden kjæm fra sør, e d næstn så vi dør.
Kjæm vind fra væst, bli d boblebadfæst (i vinduan)
Kjæm han fra øst høre vi dens røst
Te sist fra nord, å asfalten den for!

Dikt på Facebook-siden Renovering av Risøyhamn skole

– På tross av varslinger over år, er vi i dag kommet dit at noe må gjøres straks. Hensynet til elevenes og de ansattes helse, sikkerhet og trivsel er viktigere enn alt annet. Nå må politikerne ta de grepene som må til - også i Risøyhamn, sier hun.

Fikk ansiktsløfting

For to år siden ble det tatt et krafttak på den 45 år gamle skolen. Men det var bare fasaden som ble fikset på.

Fasaden Risøyhamn skole

FIKK NY FASADE: For to år siden fikk Risøyhamn skole ny fasade. Men de andre tre ytterveggene ble ikke gjort noe med.

Foto: Risøyhamn skole

– Et bygg har som kjent fire vegger, men de øvrige tre ytterveggene ble det ikke gjort noe med. For ett år siden var formannskapet på befaring. Da ble det lovet bot og bedring, men det eneste som har skjedd er at gymsalen fikk nytt gulvbelegg, sier Lyngra.

Hun sier forfallet går på trivselen løs både for ansatte og elever.

– Vi har merket en liten bedring etter at vi fikk vaktmester på skolen nå i november. Men vedlikeholdsbehovet er fortsatt formidabelt, sier hun til NRK.no.

– Politikere følger med på Facebook

Førsteamanuensis Berit Skog ved Institutt for Sosiologi og Statsvitenskap ved NTNU, sier at Facebook-gruppa i Risøyhamn er et godt eksempel på hvordan stadig flere av oss tenker og agerer.

– Facebook er den nye arenaen hvor folk gir uttrykk for sin mening. Og som politikerne og andre beslutningstakere ikke lenger har råd til å se bort fra.

I september gjorde hun en undersøkelse blant 800 personer.

– Resultatet viste at 60 prosent av de spurte var medlemmer av ei eller annen støttegruppe på Facebook.

Og budskapet når fram til adressaten.

– Facebook blir stadig viktigere samfunnsaktør. Sjansen for å bli hørt eller få igang en ny prosess er stor dersom mange nok engasjerer seg. Det finnes mange eksempler på at saker er blitt tatt opp igjen etter press fra Facebook, sier hun.

Lover ENØK-tiltak

Og ganske riktig. Rådmann Kirsten Lehne Pedersen i Andøy kommune har fått med seg Facebook-gruppa og You Tube-videoen til elevene ved Risøyhamn skole.

– Det er bra at elevene engasjerer seg, men det det ganske spesielt å gjøre det på denne måten, sier hun.

Både administrasjonen og politikerne i Andøy er kjent med at forholdene ved skolen ikke er bra.

– Det vil skje noe med Risøyhamn skole. Men hva, og hvor snart er vanskelig å si. Det jeg kan si at i budsjettet og økonomiplanen for neste år vil vi prioritere ENØK-tiltak, og Risøyhamn vil klart være høyt prioritet. Dette er et bygg hvor det vil være lønnsomt å investere, sier hun til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.