Hopp til innhold

Amnesty refser regjeringen

Amensty refser regjeringen for å ha sendt ut den irakiske kjæresten til Sandnessjøkvinne Sisse Marit Albertsen og 29 andre. Men regjeringen står på sitt.

Fahd Hamed Nayef Ahmed og Sissel Marit Albertsen

VENTER BARN: Fahd Hamed Nayef Ahmed og Sissel Marit Albertsen venter barn sammen til somemren.

Foto: Privat

30 irakerne ble tvangsreturnert til Irak, hvor FN mener det ikke er trygt å oppholde seg.

Generalsekretær i Amnesty, Jon Petter Egnes reagerer sterkt på utsendelsen av de 30 irakerne.


– Dette er under enhver kritikk. FN har bedt om at ingen skal tvangsreturneres til denne delen av Irak. Likevel gjør norske myndigheter nærmest en demonstrasjon av å gjøre akkurat det. Det er uforståelig, sier han.

Og Egenes sier det er grunn til bekymring.

– FN har sagt at dette området er så usikkert at folk som sendes tilbake står i fare for å utsettes for kriminell vold og bli drept i bombeangrep. Man kommer også i myndighetenes søkelys, sier han.

– Kan ikke bli til evig tid

Statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth sier norske myndingheter ikke vil lytte til FN.

– Regjeringen mener det er undergravende at kriminelle får bli. Det er også slik at når man har fått endelig avslag, så kan man ikke få bli i Norge på ubestemt tid. Det er ikke slik at vi har avgitt suverenitet til FN. Norge må foresta en selvstendig vurdering, sier Lønseth.

Frykter for sitt liv

Fahd Hamed Nayef Ahmed frykter for sitt eget liv i storbyen Mosul. En annen som engster seg, er den gravide samboeren han måtte forlate i Sandnessjøen, Sissel Marit Albertsen.

– Han har det ikke bra. Det har falt bomber i Mosul og han forteller at husene rister. Han er redd, og skjønner fortsatt ikke hvorfor han er sendt tilbake til Mosul, sier hun.

Fahd er ikke straffedømt, slik noen av de 30 irakerne som ble tvangsutsendt i helga er. Han er den eneste asylsøkeren fra mottakene på Helgeland som ble sendt ut.

– Jeg skjønner at de sender ut kriminelle, de har ingenting i Norge å gjøre. Men Fahd har ikke gjort noe annet «galt» enn å få avslag asylsøknaden sin. Han kom til Norge i mars og ble sendt ut i desember. Flere har stusset på at saken hans har blitt behandlet unormalt fort, blant annet NOAS, sier Albertsen.

Knakk sammen

Albertsen var på jobb da hun fredag morgen fikk beskjed fra kjæresten Fahd om at politiet var hos ham og at han skulle sendes tilbake til Irak. Paret venter barn sammen til sommeren.

– Jeg knakk sammen, og en venninnen min Guro kjørte meg til asylmottaket i Sandnessjøen der vi fikk 15 minutter til å ta farvel, sier hun.

Albertsens 21-årige kjæreste er fra Mosul hvor han jobbet for amerikanerne. Han har tidligere har opplevd å bli kidnappet.

Vil søke om familiegjenforening

Sissel Marit Albertsen

TELEFONKONTAKT: Sissel Marit Albertsen har fortsatt daglig telefonkontakt med kjæresten i Irak.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Nå har hun tatt kontakt med Norsk Organisjon for asylsøkere (NOAS) og Juss-Buss, som er et gratis rettshjelp-tilbud drevet av jusstudenter.

– Jeg skal også ta en telefon til den norske ambassaden i Jordan. Det er dit Fahd må henvende seg dersom vi skal søke om familiegjenforening, sier Albertsen.

Hun er klar over at det ikke kommer til å bli noen enkel oppgave.

– Han må ha godkjent pass og masse dokumentasjon som han ikke har per i dag. Dette kommer til å ta tid, men jeg akter ikke å gi meg i denne saken. Jeg skal ha ham hjem, sier hun.

Masse støtteerklæringer

Etter at Sissel sto fram i NRK med historien sin har det strømmet på med støtterklæringer.

– Jeg har fått meldinger og telefoner fra kjente og ukjente. Det er helt fantastisk og jeg blir man motivert til å stå på, sier hun.

Eks-politimann drept

Amerikanske soldater i Mosul

URO: Det er uroligheter i Mosul i etterkant av de t irakiske valget. Her er amerikanske soldater på patrulje i byen.

Foto: MOHAMMED IBRAHIM / AP

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det svært urolig i byen Mosul, som ligger 39 mil nord for Bagdad. Terrorbevegelsen al-Qaeda opererer fra de øde fjellområdene i regionen. Urolighetene har økt etter valget i Irak. Tidligere i høst ble 17 drept og 26 mennesker såret i selvmordsangrep.

Lørdag ble en tidligere politimann skutt av bevæpnede menn som skjøt fra en bil.