Hopp til innhold

Alvorlig skadd på asylmottak

Tilstanden til den 16 år gamle afghaneren som tente på seg selv ved Skistua asylmottak i Narvik i går, er alvorlig men stabil.

Skistua mottakssenter i Narvik

TENTE PÅ: Tenåringen fra Afghanistan skal selv ha forsøkt å slukke seg selv i en vask.

Foto: NRK

Gutten ble fraktet til Haukeland sykehus i Bergen i går, etter at han hadde helt tennvæske over seg selv og tent på.

Asylsøkeren, som er i slutten av tenårene, kommer fra Afghanistan. Han helte onsdag formiddag tennvæske over seg selv og tente på inne på Skistua asylmottak i Narvik.

Ifølge operasjonsleder Kåre Munkvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt gikk de første meldingene ut på at en person hadde satt fyr på seg selv.

– Like før klokken elleve i formiddag fikk vi melding via AMK-sentralen om at det var en asylant ved Skistua asylmottak som hadde tømt bensin over seg og truet med å sette fyr på seg selv. Det ble umiddelbart sendt politi, brann og ambulanse mot stedet og da patruljen ankom mottaket hadde asylanten allerede tent på seg selv, sier Munkvold.

Skistua mottakssenter i Narvik

FÅR HJELP: De ansatte og beboerne ved mottaket får nå bistand fra Narvik kommunes beredskapsteam.

Foto: NRK

– Som lyn fra klar himmel

De ansatte ved Skistua Asylmotak i Narvik fikk ikke noe forvarsel før den dramatiske hendelsen.

– Dette kom som lyn fra klar himmel, sier mottaksleder Ole Andreassen.

Han forteller at asylsøkeren klarte selv å skaffe tennvæsken.

– Han fikk tak i en flaske med tennvæske, helte den over seg og truet med å tenne på. Vi ringte til politiet og like etter at vi hadde varslet, tente han på seg selv. Dette skjedde i blokka han bor i, og der er det også kontorer til personalet ved mottaket.

– Han forsøkte å vrenge av seg genseren som han hadde på seg, og sprang til en vask for å slukke seg selv. Han skal også har sprunget etter noen av de ansatte, på vei ut av blokka. Han kom seg ut og ramlet om uten for blokka. Samtidig hadde en av de ansatte fått tak i et pulverapparat og gikk i gang med å slukke.

Sterkt preget

– Det er ingen tvil om at denne hendelsen preger oss sterkt. Vi har hatt et mottak her i 20 år og har aldri opplevd noe lignende tidligere. Nå har vi fått på plass et beredskapsteam fra Narvik kommune og det pågår nå samtalegrupper, både i plenum og en til en. Det gjelder både ansatte og beboere, forteller Andreassen.

Berømmer de ansatte

Politiet sier de ansatte ved mottaket fikk handlet raskt og klarte trolig å begrense brannskadene.

– De ansatte ved mottaket har gjort en kjempejobb med å bruke brannslukkingsapparat på han og fikk brakt han ut fra asylmottaket. De fikk lagt våte tepper rundt han for å kjøle ned vedkommende og dermed begrense brannskadene.

– Meldingene fra sykehuset i Narvik er at han har pådratt seg relativy alvorlige brannskader og han blir sannsynligvis fraktet videre til UNN i Tromsø eller til Haukeland i Bergen for videre oppfølging, sier Munkvold.

Sendes til Bergen

Informasjonsansvarlig ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Tor Øydvin opplyser at brannskadene er så omfattende at han sendes til Bergen.

– Han blir nå flydd til Haukeland sykehus, hvor han vil få spesialbehandling ved brannskadeavdelingen.

Det skal ikke være fare for livet til den afghanske asylsøkeren.

– Nei, tilstanden er stabil, men han har fått alvorlige brannskader, sier Øydvin.

Oppretter sak

Politiet ønsker nå å finne ut hva som har skjedd i denne saken, sier Munkvold.

– Vi oppretter sak og kommer til å etterforske dette for vi ønsker å finne årsaken til at denne personen kunne gå til så drastiske skritt. Vi vil finne ut hva som er den bakenforliggende årsaken til dette, og det har vi så langt ikke funnet ut av.

– Var det vitner til selve hendelsen?

– Antall kjenner jeg ikke til, men det ble fanget opp at han truet med å sette fyr på seg selv og de ansatte ved mottaket var oppmerksomme på dette og fikk forberedt seg på at det verste kunne skje.

– Det ser ut til at det er brukt tennvæske som han har tømt over seg. Han skal ha hatt bar overkropp da dette skjedde, og brannskadene er på overkropp, hode og ansikt, sier Kåre Munkvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

Alpinveien i Narvik

Her skjedde det: Alpinveien i Narvik.

Foto: Gule Sider