Hopp til innhold

Advarer mot kjøp av kosttilskudd på nett: – Du kan få i deg giftstoffer

Omtrent en million nordmenn oppgir at de har kjøpt medisiner eller kosttilskudd på internett, og antallet er økende. – Du kan få produkter som inneholder giftstoffer, advarer Statens legemiddelverk.

pills spilling out of container/Steinar Madsen

Ifølge Steinar Madsen har man ved tidligere tilfeller funnet tungmetaller som bly, kvikksølv og arsene i kosttilskudd fra Asia.

Foto: Jakub Pavlinec

En av fire nordmenn oppgir at de har kjøpt medisiner eller kosttilskudd på internett. Nå advarer Statens legemiddelverk mot produkter man finner på internett og nettsidene som selger produktene.

– Det er mange som ikke følger lover og regler der ute. Og særlig i utlandet, og i Asia spesielt, finnes det produkter som inneholder andre ting enn det som står på pakningen, sier Steinar Madsen ved legemiddelverket til NRK.

– Billigere på nett

Thomas Lilleng

Thomas Lilleng fra Bodø har kjøpt kosttilskudd på nett i flere år. – Jeg stoler på at det som selges av anerkjente leverandører er godkjent, sier han.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Thomas Lilleng fra Bodø har kjøpt kosttilskudd som proteiner og kreatin på internett regelmessig over en periode på ni år. Han er ikke særlig redd for å få noe annet enn hva han har betalt for.

– Jeg stoler på at det som selges av anerkjente norske leverandører er godkjent. Dessuten kjøper jeg veldig enkle produkter, sier Lilleng.

Til tross for at legemiddelverket vil at folk skal kjøpe helseprodukter i norske butikker så mener Thomas Lilleng i Bodø at det fins gode muligheter på internett, og gode priser er en av dem.

– Ofte er det mye billigere å handle på nett. Og uten å bevege deg en meter kan du sammenligne priser fra flere leverandører. Helt uten å gjøre noen særlig innsats, sier han.

Giftstoffer

Ifølge Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk vet man aldri hva man får når man bestiller kosttilskudd eller andre produkter på nett, og ved tidligere tilfeller har man funnet tungmetaller som bly, kvikksølv og arsene i produkter fra Asia.

– Du kan ende opp med å få produkter som for eksempel legemidler som inneholder giftstoffer, advarer Madsen.

Mange av produktene som potensmidler, slankemidler og produkter mot ledd og muskelsmerter kommer fra Asia. Leverandørene er ofte myndighetstemplet, men likevel useriøse. Madsen gjør det klart at folk ikke skal stole for mye på egne vurderinger.

– Det som overrasket oss litt var at i en spørreundersøkelse vi hadde i fjor var det mange som mente at de selv kunne avgjøre om et internettsted var seriøst eller ikke. Vår erfaring er at det kan man overhode ikke avgjøre. Det er ikke mulig, avslutter Madsen.