Hopp til innhold

– Vinteren er den nye sommeren

Folk fra hele verden kommer til Vesterålen for å oppleve rein og samisk kultur på nært hold. – Vinteren er den nye sommeren, sier reindriftssamene Laila og Arild Inga.

Laila og Arild Inga

POPULÆRE DYR: – Jeg vil nesten påstå at reinskinn er verdens varmeste skinn. Årsaken er at det er så mye luft inne i hvert enkelt hårstrå. Det isolerer godt, forteller Laila og Arild Inga i Inga Sami Siida på Maurnes i Vesterålen.

Foto: Helgel Lyngmoe / NRK

Første juledag i beste sende sendetid kunne millioner av tyske TV-seere på kanalen ZDF oppleve Vesterålens eneste reindriftsfamilie på nært hold.

– Det er nesten ikke til å tro. Folk er tydeligvis veldig lysten på å se rein og oppleve den samiske kulturen. I vinter har vi hatt spanjoler, tyskere, belgiere og selvsagt briter på besøk. Nyttårshelga var det ekstra stort trykk. Da hadde vi folk som hadde reist helt fra Australia for å feire nyttår hos oss, forteller Laila og Arild Inga, på Maurnes i Sortland kommune.

De bor i naturskjønne omgivelser på Hinnøya i Vesterålen, med praktfull utsikt over Sortlandssundet og Langøya. De har drevet med reinsdyr i mange generasjoner, og de siste årene har de også satset stort på turisme.

– Min familie kom til Vesterålen på 1800-tallet, men siden 1905 har familien bodd på Hinnøya i Sortland, forteller Arild Inga til NRK.no.

De første tegnene til reindrift i Vesterålen er datert til år 1000. Industrialiseringen av reindriften skjedde på 1800-tallet. Det var da de store flokkene oppsto.

Siste igjen i Vesterålen

Laila og Arild Inga

TURISTREIN: Paret har 27 rein som fôres med pellets fra Felleskjøpet og reinlav.

Foto: Helgel Lyngmoe / NRK

– Vi er de siste igjen her i kommunen. Men i nabokommunen Lødingen er det også reindrift. I beitedistriktet regner vi med det er om lag 2000 dyr, sier Inga.

Selve reinflokken er ute på vinterbeite, mens paret har 27 helt tamme rein som blir fôret og er vant til turister.

– Det startet egentlig litt tilfeldig i 2008. Det var en hard vinter, og vi så oss nødt til å fôre reinen for å berge flokken gjennom vinteren. Da begynte folk i nærområdet å komme. Vi fikk henvendelser fra barnehager og skoleklasser, forteller Laila Inga.

På den tiden jobbet Inga i kommunen, og hun begynte å leke med tanken på at turisme kunne bli et levebrød.

– Jeg søkte etablererkurs og Arild bygde den første lavvoen. Deretter har det gått slag i slag.

Usikker framtid for reindrifta

Arild Inga synes det er vanskelig å spå om framtida for reindrifta i Vesterålen, og er glad han nå har flere bein å stå på.

– Det er mange faktorer som spiller inn. En ting er klimaendringene med mildere temperaturer. Det blir nok ei utfordring for reindrifta. Det andre er arealinngrep i de tradisjonelle beiteområdene. De fleste områdene i Norge merker trykk på beitearealene. Den tredje faktoren er rovdyrsituasjonen. Både reindriftsnæringa og landbruksnæringa i Nordland hardt rammet av rovdyr, sier han til NRK.no.

Nå er planen å utvide med ett bygg til for å kunne ta imot enda flere turister.

– Vinterturismen øker kraftig. Kanskje er det her framtida ligger.