Hopp til innhold

– Utrolig lett å bli glad i Ronja

I dag ble Ronja Søttar Johansen (17) gravlagt fra Dolstad kirke i Mosjøen. – Hun var utrolig lett å bli glad i, sier venninnene.

Ronja Søttar Johansen

Ronja Søttar Johansen fra Mosjøen ble bare 17 år gammel.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Ronja Johansen fra Vefsn var blant de drepte i tragedien som rammet AUFs sommerleir på Utøya. 17-åringen var sekretær i Vefsn AUF.

Venninnene Rigmor Aufles og Julie Solem var til stede i kirken for å si farvel.

– Ronja var en person som det var utrolig lett å bli glad i, så dette er utrolig trist. Vi ble kjent like før vi begge ble med i AUF, og hun var en av mine nærmeste venner, sier Julie.

– Tenker på det hele tiden

Rigmor Aufles var selv på Utøya da terroren rammet. Hun forteller at det ikke er lett å glemme det som har skjedd.

– Det er helt forferdelig. Jeg vet ikke hva jeg skal si, det er grusomt den måten Ronja gikk bort på. Jeg tenker på det som skjedde hele tiden - det er ikke lett å få det ut av hodet, sier hun.

Rigmor Aufles og Julie Solem

Rigmor Aufles (tv) og Julie Solem.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Kyst- og fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen representerte regjeringen i begravelsen. Til stede var også leder av fylkesråd i Nordland, Odd Eriksen.

Prest Jan Biering Strand forrettet.

– Hun lever blant oss og hun var en del av oss. Det vil hun alltid være. Ronja spredte livsglede og humør rundt seg, sa presten.

– Musikken sto hjertet hennes nær

Ronja Johansen var meget opptatt av musikk og gikk i 1. klasse på musikk, dans og drama ved Mosjøen videregående skole.

Allerede fra hun var fire-fem år sang hun i Kulstad barnekor. Der sang Ronja til hun var 13 år. Høydepunktet var da hun fikk synge solo sammen med Oslo Gospel Choir.

I fjor var Ronja og moren i Trondheim og fikk med seg en konsert med artisten Moddi. På hjemreisen møttes hun og Moddi på toget, og de slo av en prat.

Sangen «a sense of grey» som Moddi har sunget, ble spilt i begravelsen.

– Hun var en person med mot

Ronja Johansens begravelse

Ronja Johansens begravelse i Dolstad kirke.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Leder i Vefsn AUF, Marius Tokle Sørstad, har tidligere uttalt følgende om 17-åringen.

– Ronja var en meget engasjert og flott person. Hun var omtenksom, snill, og har alltid hatt en glad og positiv holdning til andre personer og deres meninger.

– Hun var en person med mot, engasjement og godhet. Vi i Vefsn AUF har alltid følt oss privilegerte og stolte av å ha kjent Ronja, og for å ha vært hennes bekjente siden hun ble politisk aktiv. Vi vil alle savne henne, sier Sørstad.

Seks fra Nordland ble drept

Ronja Johansen var en av seks AUFere fra Nordland som mistet livet på Utøya.

Onsdag ble Henrik Rasmussen (18) stedt til hvile i Melbu kirke. Torsdag ble Åsta Sofie Helland Dahl (16) gravlagt på Myre og Henrik André Pedersen (27) ble gravlagt fra Saltstraumen kirke. Fredag tok familie og venner farvel med Espen Jørgensen (17) i Bodø domkirke.

Karin Elena Holst (15) begraves i Rana i neste uke.