– Svært spekulativt å investere i Russland nå

– Flere norske aktører kan risikere å lide samme skjebne som Sparebank1 Nord-Norge, sier Russland-kjenner, som ikke tror vi har sett den største smellen ennå.

Arne O. Holm

Redaktør i High North News ved Nordområdesenteret, Arne O Holm, mener flere aktører kan komme til å tape penger i Russland.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Fredag ble det kjent at Sparebank1 Nord-Norge setter av 300 millioner kroner til mulige tap på bankens engasjement i Russland, på grunn av krisen i russisk økonomi.

Nå jobber den nordnorske banken med å komme seg helt ut av landet de har hatt bankvirksomhet i siden 2008, og der blant annet oljefondet er tungt inne.

Redaktør i High North News ved Nordområdesenteret, Arne O Holm, tror flere norske aktører kan komme til å lide samme skjebne som banken.

– Hvis noen går inn med investeringer i Russland i dag, så gjør man det på en sterkt spekulativ bakgrunn. De tar en stor risiko. Jeg tror ikke vi har sett den store smellen ennå, sier Holm til NRK.

– Avhengig av olje

Redaktøren kjenner godt til Russland, og peker på to hovedforklaringer på situasjonen som har oppstått i nabolandet vårt.

– Det ene er vestlige sanksjoner som følge av Ukraina-krisen. Samtidig stuper oljeprisen. Mer enn 50 prosent av russisk økonomi er avhengig av oljeinntekter, påpeker Holm.

Det fører igjen til et kraftig fall i den russiske rubelen, understreker han.

– Dette er konsekvenser vi selv har bedt om fordi vi igangsatte sanksjoner. Prisen for å være prinsipiell er at du rammer din egen pengepung.

– Ikke over med det første

Nettopp den økonomiske krisen har ført til at mange russiske banker er kommet i en vanskelig likviditetsmessig situasjon.

Jan Frode Jansen

Konsernsjef Jan-Frode Jansen og Sparebank1 Nord-Norge risikerer millionsmell i Russland.

Overfor NRK var konsernsjef Jan-Frode Jansen i Sparebank1 Nord-Norge klar på at de angret på at de satset i Russland.

– Vi besluttet allerede for et par år siden å trappe ned denne virksomheten. Sett i ettertid skulle vi sett at vi aldri etablerte oss i Russland. Underveis så vi at risikoen økte. Vi stanset veksten og trappet ned, sa Janson til NRK i går.

Redaktør i High North News vil Arne O Holm vil ikke klandre banken.

– De gikk jo inn etter en oppfordring om å satse i Russland, og gjorde nok hjemmeleksa si veldig godt.

– Tror du krisen i Russland nærmer seg en slutt nå?

– Sentralbanken i landet antyder at man kanskje har en normal situasjon iløpet av 2016. Men det er vanskelig å si hvor lenge dette vil vare, avslutter han.