Hopp til innhold

Spurte kronprinsparet om de kunne være avløsere

Ketil Erdal ba kronprinsparet om å overta gårdsarbeidet mens han skulle reise på kurs.

Ketil Erdal ba kronprinsparet om å overta gårdsarbeidet mens han skulle reise på kurs

Ketil Erdal hadde opptreden for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit utenfor Lefspia på Engeløya.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Når de får tenkt seg litt om, tror jeg de tar oppgaven, ler Ketil Erdal.

Han har 16 kyr på gården og var ute etter gårdshjelp da kronprinsparet besøkte Steigen i Nordland i dag. Årsaken han oppga var at han ville reise på kurs.

– Jeg tror det ville passet godt om de passet fjøset. De bor jo på gård og er vokst opp med litt av hvert, sier bonden som for anledningen var skuespiller.

Skuespill for de kongelige

Kronprins Haakon hilser på barna i Steigen

Kronprins Haakon hilser på barna i Steigen

Foto: Barbro Andersen / NRK

Erdal hadde opptreden for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit utenfor Lefspia på Engeløya.

– Det var et eventyr å fremføre dette foran de kongelige. Skuespillet har jeg laget sammen med dama mi.

Kona Anita Vik blandet seg inn på slutten av opptredenen – dermed ble det verken kurs på ham eller avløserjobb på de kongelige.

– Det er gøy at de kommer hit. De fokuserer på kortreist og lokal mat. Hvert distrikt har sine matretter som er veldig god mat, sier Erdal før han tar melkespannene sine med og går.

Varm mottakelse

Det som kunne krype og gå av steigværinger var samlet da kronprinsparet startet årets fylkestur i Nordland. Godt skodd og kledd er de kongelige klare for aktive dager.

Kronprinsparet bor på «Kongeskipet Norge» under den tre dager lange fylkesreisen og ankom Leinesfjord småbåthavn i sjalupp og sur vind tirsdag. Det kunne virke som litt få av kommunens 2.000 innbyggere hadde møtt opp, men på vei opp til det nye Allhuset ble de møtt av jublende barnetog og flagg.

– Det er godt å være her i Nordland, takk for at dere tar så godt imot oss, sa kronprinsesse Mette-Marit i sin tale, før hun klippet snora og erklærte Allhuset for åpnet.

Senere tirsdag fikk kronprinsparet prøve seg på lefsebaking og delta i søppelrydding i fjæra. Det gikk fra småsur vind og overskyet til regn og kjølig vær, og de kongelige måtte pent finne seg noen klesskift. Sammen med sjette- og sjuendeklassinger plukket de søppel i strandsonen i Bogosen, der det blant annet driver i land mye plast.

Besøker fem kommuner

Tirsdag ettermiddag var det besøk i Sørfold kommune. Der besøkte kronprinsparet blant annet en fiskeyngelprodusent, der de fikk vise sine ferdigheter i vaksinasjon av fisk. Dette har de faktisk prøvd før, i Vietnam, da kronprinsessen fryktet at hun drepte flere fisk enn hun reddet.

Videre på programmet blir det møte med lokale håndverkstradisjoner, underholdning og historie.

Fylkesmann Hill-Marta Solberg ledsager dem på turen de neste dagene, der fem kommuner skal få vise hva innbyggerne deres lever av og for. Onsdag fortsetter besøket i Lofoten.

Tirsdag ettermiddag besøkte kronprinsparet blant annet en fiskeyngelprodusent, der de fikk vise sine ferdigheter i vaksinasjon av fisk.