Hopp til innhold

– Lynet tok strømmen i hele byen

Lyn på høst- og vintertid er sjeldnere enn om sommeren, men kan til gjengjeld gjøre mer skade, forteller seniortekniker. I Brønnøysund forsvant strømmen i store deler av sentrum onsdag morgen.

Strømløst i Brønnøysund

STRØMLØST: Brønnøysund og Sømna fikk det verste tordenværet i natt. I store deler av Brønnøysund sentrum forsvant strømmen en kort stund i morgentimene.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Frode Valla, nettsjef i Helgelandskraft

HEFTIG: Det har vært en del heftig tordenaktivitet i natt, forteller nettsjef Frode Valla i Helgelandskraft.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Natt til onsdag var det stor lyn- og tordenaktivitet langs kysten av Helgeland. I morgentimene gikk strømmen i store deler av Brønnøysund sentrum, etter at lynet slo ned i kraftnettet, men kom tilbake igjen etter kort tid.

– Det har vært ganske heftig aktivitet natt til i dag. Utfordringen vår er at vi ikke har lov til å sende inn folk for å få rettet eventuelle skader i kraftnettet før tordenværet er over, sier nettsjef Frode Valla til NRK.

Han forteller at det som regel er snakk om korte utfall, der strømmen bare er borte noen få minutter, men at enkelte bygninger kan ta skade når lynet slår ned i nærheten.

– Vi vet at lyn og torden på høst- og vintertid har mer energi enn ellers på året, og har potensialet til å gjøre desto større skade. Vi er derfor alltid i beredskap, sier Valla.

– Kraftigere på høsten

Lynnedslag i Nordland det siste døgnet

De grå er de eldste lynnedslagene, de blå er de nest eldste mens rød og gul er de ferskeste, forteller Oddgeir Rokseth ved SINTEF.

Foto: SINTEF

Seniortekniker Oddgeir Rokseth ved SINTEF følger med og loggfører lynnedslag i Norge. Han bekrefter at lynnedslag på denne tiden av året er kraftigere enn man er vant med om sommeren.

– Vi har færre lyn på høst- og vintertid, noe som også gjør dem kraftigere når de først slår ned. Statistisk sett slår cirka fire prosent av alle lynnedslag i løpet av et år ned i løpet av vinteren, sier han til NRK.

Tordenvær vintertid beskrives gjerne mer som uvær, mens det om sommeren er en godværsindikator på at det er varmt i været, fortsetter han.

Av dataene han har tilgjengelig, ser han at lynet har slått ned 457 ganger innenfor kartutsnittet de siste 12 timene.

– Det er vanskelig å tidfeste nøyaktig når det startet, men det begynte i natt, avslutter han.

– Vil fortsette utover dagen

Vakthavende meteorolog Rafael Kühnel ved Meteorologisk institutt i Tromsø forteller at det har vært ganske mye lynaktivitet langs kysten av Nordland i natt, og at dette vil fortsette utover dagen i dag.

Det vil fortsette med byger og fare for torden hele det kommende døgnet.

Rafael Kühnel / Vakthavende meteorolog

– Det vil fortsette med byger og fare for torden hele det kommende døgnet. Situasjonen vil vedvare med sørvestlig vind og kraftige byger, som kommer som sludd eller snø i høyden over 400 meter, sier han til NRK.

I indre strøk blir det mye nedbør, men mer stabilt når det kommer til lyn- og tordenaktivitet.

– Mest uvær får Helgeland og Trøndelag. De får vanligvis kraftigere og mer lyn enn lenger nord i Nordland fylke.

Sent i kveld vil bygeaktiviteten minke. Da dreier vinder i mer nordlig retning i de nordlige områdene, før nedbøren sakte, men sikkert går over til sludd og snøbyger lengst nord.

– For Helgeland sin del blir det en del regn, kanskje sludd sent torsdag kveld. Den største lynaktiviteten begrenser seg imidlertid til dagen i dag.