– Hårene reiste seg da jeg så gaupa

Det store kattedyret viste ingen frykt da satte seg ned bare 10-15 meter fra huset til Einar Rørvik og kona.

Video Nærgående gaupe

NÆRGÅENDE GAUPE: Gaupa er vanligvis ganske sky for mennesker, men denne visste ingen frykt da det satte seg ned like ovenfor huset til Einar Rørvik på Evenes.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Da jeg kom ut, så jeg ei svær gaupa som satt og stirret på meg. Og jeg tenkte, åja, der er du kommet på plass igjen, sier Einar Rørvik.

Han og kona som bor på Evenes skulle akkurat kjøre en tur onsdag kveld, da de oppdaget det store kattedyret bare noen meter fra husdøra. Og det var ikke fritt for at Rørvik ble litt skjelven.

– Jeg så jo at dette var ei svær gaupe. Og jeg hadde tilfeldigvis apparatet med meg i lomma, så fikk jeg det opp og slo på videofilm.

Gaupa tok huskatta

Men det er ikke første gangen han har opplevd gaupe på nært hold, for to år siden fanget han bilde av kattedyret på akkurat samme sted som nå. Det var etter at han hadde funnet ei av huskattene død like nede i veien ved huset.

– Det var spor etter slåsskamp, med hårdotter fra både katta og gaupa, men vår katt var død. Og for to dager siden var katta til naboen tatt. Jeg vet ikke om det er samme gaupe som for to år siden. Men vi har jo to katter her nå, så det kan jo hende det var de hun var på utkikk etter.

– Hårene reiste seg

– Men jeg ble forferdet, for hun var jo ganske nært.

Rørvik mener gaupa så ut til å være flere år gammel, og etter ei stund begynte hun å vandre mot skogen igjen.

– Men hun hadde ikke gått mange metrene, før hun snudde seg. Og da kjente jeg hårene reise seg, og jeg tenkte, har hun tenkt å komme ned til meg? Men hun stoppet på samme plass og fortsatte å se på meg. Og til slutt så reiste hun seg og gikk inn i skogen igjen.

Gaupe utenfor Evenes

ROVDYR: Gaupa er det eneste viltlevende kattedyret i Skandinavia, og vanligvis ganske sky, men dette dyret vandret midt i mellom flere boliger utenfor Evenes.

Foto: Einar Rørvik

Ble skjelven etter møtet med rovdyret

– Jeg begynte å snakke til henne, men hun reagerte bare med å gjespe til meg, om hun flirte til meg eller ikke, det vet jeg ikke. Men hun kunne ha kommet ned til meg på to sekunder.

Etter at han traff på gaupa like utenfor husveggen kom tankene på at rovdyret ikke hadde lange biten ned til ham. Rørvik mener det er sannsynlig at det er samme gaupe som sannsynligvis har tatt katta på nabogården.

– Vi har jo to katter her nå, vi har en mons på et halvt år, og ei på tre år. Så det kan jo hende det var de hun var på utkikk etter.

Han har lite lyst til å slippe ut kattene når gaupa er såpass nærgående, men det er heller ikke noe alternativ å sette dem i band. Nå ønsker Rørvik å gjøre folk i området oppmerksom på gaupa.

– Uten at jeg skal hause opp stemninga for mye, så ønsker jeg bare å si pass på dyrene og ungene.

– Ikke farlig for folk

Vegar Pedersen

UNIKT: Rovviltansvarlig for Statens Naturoppsyn i Nordland,Vegar Pedersen, har skrevet en hovedoppgave om gaupe. Han mener folk ikke har noe å frykte og at en slik opplevelse kan settes på lista over unike opplevelser (arkivfoto, her med en jerveyngling).

Foto: Statens Naturoppsyn

Men rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn i Nordland, Vegar Pedersen, tror ikke barn eller voksne trenger å frykte rovdyret.

– Nei, folk har ikke noe å være redd for. Jeg kan ikke garantere noe, men det har aldri vært registrert noen angrep på folk, sier Pedersen.

– Unik naturopplevelse

– Det er ikke mange gauper som oppfører seg på denne måten, men det skjer av og til. Som kattedyr flest kan de virke ganske overlegen dersom de har kontroll på omgivelsene. Oftest er de der fordi det er mat der, og katter kan være et potensielt bytte.

Gaupa er også kjent for å ta både sau og rein uten problemer, men vanligvis er den ganske sky.

– Dersom man har møtt gaupe på nært hold, så bør man ta det på kontoen for unike naturopplevelser. Jeg har sporet gaupe, gått inn i hi og håndtert dem, men jeg har aldri opplevd dem som aggressiv. De kan knurre på avstand, men de trekker seg som regel unna mennesker, avslutter Pedersen.

Og mer om gaupa kan du se og høre om i videoen under.

Gaupe