NRK Meny
Normal

– Håper å snart ha brannen under kontroll

Temperaturen er på vei ned i Hunstadsenteret etter at det begynte å brenne i bygget onsdag kveld. Men brannmannskapene har fortsatt ikke full kontroll, og kommunen har opprettet eget evakuerings- og pårørendesenter.

Brann i kjøpesenteret Hunstadsenteret i Bodø

DIREKTE: Her kan du se direktebilder fra brannen ved Hunstadsenteret.

Politiet fikk melding om brannen rundt klokka 20.20 onsdag kveld. Det var etter stengetid, og senteret ble raskt evakuert. På grunn av røyken er nå over 200 mennesker evakuert. Klokken 16 gjøres det en ny vurdering på om disse får vende hjem.

Overbrannmester Tore Nordli i Salten brann

Tore Nordli i Salten brann.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Ved 15-tiden torsdag opplyser fagsjef Tore Nordli i Salten brann at de fremdeles ikke har kontroll på stedet, men at de har fått bedre oversikt.

– Men vi er positive til at vi skal klare å få bekjempet denne brannen om ikke så altfor lenge. Vi har fått ut en del av de tingene som avgir varme, og driver slukking både utvendig og innvendig.

Tidligere i dag falt det betongbiter ned fra taket. Nordli forteller at de følger situasjonen nøye.

– Bygninga har betongskille mellom 1. og 2. etasje, og dette har bæring. Vi følger med både søylene og takkonstruksjonen for å følge med på at det ikke skjer noe som gjør at vi ikke burde drive innvendig slukking.

Brann på Hunstadsenteret

Vanskelig

Ronny Hagen Langfjord vakthavende brannsjef

Fungerende brannsjef Ronny Hagen Langfjord i Salten brann.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Høye temperaturer inne i bygget har gjort at det i lange perioder ikke har vært forsvarlig å sende personell inn i bygget, ifølge Fungerende brannsjef Ronny Hagen Langfjord. De har de siste timene hatt fokus på å unngå at brannen sprer seg til øvre del av bygget, hvor blant annet Rema 1000 har lokaler.

– Hvorfor er denne brannen så vanskelig å slukke?

– Det som er svært vanskelig er at det her er snakk om et møbellager. Det er store mengder med varer som er i reolene. Dette har under brannen falt ned, og ført til at det nærmest har vært umulig for mannskapene å komme seg fram i bygget, sier Langfjord.

Temperaturen er på vei ned i Hunstadsenteret etter at det begynte å brenne i bygget onsdag kveld. Men brannmannskapene har fortsatt ikke full kontroll, og kommunen har opprettet eget evakuerings- og pårørendesenter.

VIDEO: Brannvesenet kjemper fortsatt mot røyk og flammer ved Hunstadsenteret i Bodø. Brannen har vart over 16 timer. 200 er evakuert – blant dem er familien Fredheim.

Opprettholder sperringer

Stabssjef Arne Hammer ved Salten politidistrikt fortalte klokken 12 i dag at røykdykkerne har vært inne i alle rom i bygget.

– De melder om bedre oversikt over brannen, men har fremdeles ikke kontroll. Evakuering og sperringer blir derfor opprettholdt.

Været i det aktuelle område er rolig vind fra vest/sørvest. Fra og med i ettermiddag meldes det vind opp mot liten kuling, ifølge stabssjefen.

– Røykutvikling etter brannen vil derfor kunne spre seg i et større område, men dette er det tatt høyde for i evakueringen som ble gjort i dag tidlig. Det er derfor per nå ikke planlagt ytterligere evakuering som følge av at vinden øker.

Oppretter evakueringssenter

Rådmann Rolf Kåre Jensen i Bodø

Rådmann Rolf Kåre Jensen i Bodø kommune.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Rådmann Rolf Kåre Jensen i Bodø kommune mener skadene ser ut til å bli såpass store at hele bygget kanskje må saneres.

– Men det må vi komme tilbake til, sier Jensen til NRK.

Det ble i morgentimene opprettet et evakuerings- og pårørendesenter ved Mørkvedhallen utenfor byen. Dette er nå flyttet til kantina på universitetet like i nærheten.

– Der har vi nå inne kriseteamet og annet fagpersonell, som gjør at de evakuerte får nødvendig bistand. Vi holder hjemmesidene våre oppdaterte, og det er også opprettet en kontakttelefon som folk kan benytte. Nummeret til denne er 75 59 33 10, sier Jensen.

– Ikke grunn til panikk

Rådmannen understreker at det ikke er grunn til panikk, selv om brannen per nå fremdeles ikke er under kontroll

– Vi har beredskap hvis vindretningen snur, eller hvis det oppstår andre ting. Vi har kontroll på våre institusjoner, som sykehjem med videre, sier Jensen.

– Forferdelig

Brannen ser ut til å ha startet i Jysk sine lokaler. Salgs- og markedsansvarlig for Jysk Norge, Venche Anita Lidahl, forteller til NRK at de har sendt representanter til Bodø for å følge opp situasjonen.

– Vi skal gå igjennom og evaluere hvor stort skadeomfanget er.

Hun beskriver det hele som en «forferdelig situasjon».

– Vi er veldig glade for at det ikke er noen skader på personer. Vårt hovedfokus nå er å ta vare på de ansatte. Etter hvert blir det å finne en ny butikk slik at vi kan få opp i Bodø igjen så snart som mulig.