– Døde mens han var bundet på hender og føtter

De tre mennene som er siktet etter julebordsdødsfallet i Vesterålen bandt avdøde på hender og føtter mens de ventet på politiet. – Det oppsto et basketak, opplyser politiet.

Arbeideren på Melbu etter dødsfall

Tre menn er siktet etter at en mann i 40-årene døde etter et slagsmål under et julebord i Melbu i Hadsel i Nordland natt til søndag.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Mannen ble aggressiv og utagerende, og det oppsto et basketak mellom ham og de tre siktede. De falt over et bord og ned på golvet, sier politiadvokat Kay Rønning-Nyvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.

I avhør har de tre siktede opplyst at de ikke fikk kontroll på avdøde og bandt ham på hender og føtter.

– Han ble liggende på golvet mens de ventet på at politiet skulle komme.

Etter en stund ble det oppdaget at mannen ikke lenger pustet.

Politiadvokat Kay-Rønning Nyvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt

Politiadvokat Kay Rønning-Nyvold

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK
Dødsfall Melbu

Over 80 personer var til stede på arrangementet i forsamlingslokalet Arbeideren på Melbu. Sju stykker var vitner til hendelsen som skjedde innendørs.

Foto: Bjørn Eide

– De startet gjenoppliving av mannen, og det holdt de på med da politiet kom til stedet.

Helsepersonell kom raskt til stedet og forsøkte å gjenopplive mannen, men mannen ble erklært død.

Ingen entydig dødsårsak

Det var 40 år gamle Kenneth Andre Nilsen fra Hadsel som omkom under basketaket under et julebord på Arbeideren i Melbu i Vesterålen i helga. I dag mottok politiet den foreløpige obduksjonsrapporten etter dødsfallet.

– Den foreløpige konklusjonen er at man ikke kan fastslå en entydig dødsårsak. Noe endelig svar får vi ikke før den endelige rapporten foreligger, sier Rønning-Nyvold.

Siktelsen svekket

Mannen som døde var tidligere straffedømt og en kjenning av politiet. De tre personene som er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, er alle ansatte i Norway Seafoods AS avdeling Melbu, bedriften som arrangerte julebordet.

De tre mennene, som alle er familiefedre, har ikke erkjent straffskyld. Etter avhør i helga ble alle tre løslatt, men siktelsene er opprettholdt.

– Siktelsen opprettholdes slik den er. Men i og med at dødsårsaken så langt ikke er entydig, er mistanken mot de tre siktede noe svekket. Det er en mulighet for at det kan være et naturlig dødsfall, sier Rønning-Nyvold til NRK.

– Vurderer politiet å droppe siktelsen?

– Den vurderingen tar vi ikke før vi har fått den endelige obduksjonsrapporten, sier politiadvokaten.

Tok seg inn på privat julebord

Politiet mener de har god oversikt over hendelsesforløpet natt til søndag 30. november. Klokken 02.45 fikk politiet inn en melding om å fjerne en beruset og brysom mann som hadde oppsøkt et privat julebord for bedriften Norway Seafoods i Melbu i Nordland.

Før politiets ankomst hadde det oppstått håndgemeng mellom mannen og festdeltagerne.

– Da politiet kom fram til stedet etter en halv time, fant de mannen livløs. Helsepersonell som kom til stedet like etter politiet, satte i gang gjenopplivingsforsøk, men uten hell, og mannen ble erklært død, uttalte politiadvokat Mona Madsen til NRK søndag.

Det var til sammen sju personer til stede da hendelsen skjedde.

Flere vitneavhør

De tre siktede familiefedrene har ikke fått oppnevnt advokat. Fortsatt gjenstår det flere vitneavhør i etterforskningen.

– Det var mange til stede på julebordet. Det vil også bli aktuelt å avhøre personer som ikke var til stede, sier politiadvokat Kay-Rønning Nyvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.

Mann i 40-årene funnet død etter julebord. Tre personer er pågrepet og siktet i saken.