Hopp til innhold

Lill-Therese fikk nærkontakt med hval: – De dunket inn i båten

– Det kokte rundt båten, og vi kunne ta på ryggfinnene deres, sier Lill-Therese Larsen som sammen med familien fikk et usedvanlig møte med en flokk kvitnos like nordøst for Bolga i Nordland.

Familien var på tur i en 17 fots fritidsbåt på kysten utenfor Nordland da de plutselig ble omringet av en flokk kvitnos, en delfintype som hver sommer trekker nordover til Barentshavet.

Kvitnos på Bolga i Nordland

- Hvalene var lekne og veldig nysgjerrige, forteller Lill-Therese Larsen.

Foto: Lill-Therese Larsen

– Vi talte mellom 50 og 60 stykker og sakket farten. Da ble det virkelig liv. De hoppet og spratt og dunket borti båten. De var veldig lekne og lot oss få lov til å ta på dem, sier Lill-Therese Larsen fra Meløy til NRK.no.

Familien kan nesten ikke tro det fikk oppleve på sjøen denne ettermiddagen.

– Jeg tok sikkert 400 bilder. Jeg filmet dem med mobilen, men ble så ivrig at jeg mistet den på havet, sier Larsen, som heldigvis hadde med seg kamera også.

Mistet mobilen på havet

Lill-Therese Larsen

Lill-Therese Larsen fikk oppleve kvitnos på nært hold søndag.

En hel time tok det før familien tok farvel med delfinene.

– Det virket som noen hyggelige skapninger. Det var tydelig at de var nysgjerrige både på båten og oss. Hadde det vært litt varmere i havet, hadde jeg kanskje hoppet uti for å leke og svømme sammen med dem, sier Lill-Therese Larsen, som har brukt dagen i dag på å skaffe seg ny mobil.

Men det var det verdt, ifølge lærerstudenten.

– Jeg synes vi har vært ufattelige heldige som fikk oppleve dette. En av sommerens høydare, sier hun til NRK.no.

– Kan bli nærgående

Forsker Ulf Lindstrøm ved Havforskningsinstituttet bekrefter at Lill-Therese har hatt en naturopplevelse litt utenom det vanlige.

– Kvitnosen eller springere som de gjerne kalles er kjent for å være nysgjerrrige, lekne og sosiale dyr. Men at de lar seg klappe fra en småbåt har jeg ikke hørt om før, sier Lindstrøm til NRK.no.

Springer er en liten tannhval av delfinfamilien, og de er et vanlig syn langs norskekysten på denne tiden av året.

– De skal opp i Barensthavet for å spise sild, lodde og pelagisk blekksprut.

Fikk ikke skyte kvitnos

Springerne er fredet i Norge, men for noen år tilbake søkte Havforskningsinstituttet om tillatelse til å skyte 60 dyr av hvalarten springer. Hensikten var å undersøke hva den spiser og hvilken tilstand bestanden er i. Men forskerne fikk avslag av frykt for internasjonale reaksjoner.