Hopp til innhold

– Den lange og varme perioden er over

Flere steder i Nordland, Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene har hatt temperaturer på over 20 grader hver eneste dag i to uker. Men nå er det over, ifølge meteorologen.

Denne gjengen har mammapermisjon, koser seg ved Bodøsjøen Friluftsmuseum i nydelig sommervær.

Denne gjengen har mammapermisjon, koser seg ved Bodøsjøen Friluftsmuseum i nydelig sommervær.

Foto: Bjørnar Hansen

Et høytrykk som har vært gunstig plassert over Midt-Norge og sørlige deler av Nordland den siste tiden gjør at disse tre fylkene har hatt høye temperaturer i siste halvdel av august.

I underkant av 70 målestasjoner i Møre og Romsdal, Trøndelagsfylkene og Nordland har på den fjortende dagen i dag målt over 20 grader, ifølge Meteorologisk institutt.

– Lenger sør har det kommet inn nedbør på starten av uka, og nord i landet er det innslag av havluft og skyer, som er årsaken til at temperaturene har sunket de siste dagene, sier Jan-Inge Hansen fra Klimavakten ved instituttet.

Slutt på varmen

Nydelig dag ved Bodøsjøen Friluftsuseum 25. august 2015.

Nydelig dag ved Bodøsjøen Friluftsuseum 25. august 2015.

Foto: Bjørnar Hansen

– Nå ser det dessverre ut til at den lange perioden med finvær er over, sier statsmeteorolog, Håvard Thorset.

Over hele Midt-Norge og store deler av Nordland er et lavtrykk nå på vei inn, noe som gjør at vi kan vente oss lavere temperaturer og regn.

– Temperaturene går noen grader ned fra det vi har sett i disse områdene i det siste. Og fra torsdag ettermiddag og hele fredag blir det mye nedbør midt i landet, sier Thorset.

Meteorologen kan fortelle at været ser noe bedre ut fra Bodø og nordover, der vil det bli både mindre nedbør og litt høyere temperaturer enn lengre sør i landet.

– Men vi ser at høstværet nærmer seg, og fra neste uke vil temperaturene synke enda mer.

Laster Twitter-innhold

– Altfor varmt

Ett av de seks stedene i Nordland der det har vært over 20 grader hver dag de to siste ukene er Laksforsen som ligger i Grane kommune. Men hos Laksforsen Turistkafé har ikke dette blitt så godt mottatt.

Laksforsen

Laksforsen Turistkafé i Grane kommune.

Foto: Bjørn Grane

– Det blir veldig varmt på kjøkkenet. Vi står jo over gryter og kasseroller, og temperaturen her inne har lett vært på over 30 grader de siste par ukene, sier Lotte Nygård Forsmo.

Sammen med foreldrene og lillesøsteren driver hun restauranten som ligger rett ved fossefallet Laksforsen.

– Vi er kanskje de eneste som ikke klager over at sommeren ikke har vært så god. Så med unntak av den siste tida har det vært en fantastisk sommer for oss. Det er bra at det blir litt kaldere nå, ler hun på telefon fra kjøkkenet.

Laster Twitter-innhold