Normal

– Brudeparene vil ha «likes» på Facebook

Brudeparet Jørund Skjei og Anita Foshaug har fått over 1000 likes på bryllupsbildet sitt som er delt på Facebook. – Før satte du brudebildet ditt i avisa, i dag er det sosiale medier som gjelder, sier bryllupsekspert.

Da Jørund Skjei (28) fra Binde utenfor Steinkjer skulle gifte seg med Anita Foshaug (25) fra Narvik, hadde de klare meninger om hvor bildene skulle tas.

Bryllupsbilde

SPREKT: Brudeparet Jørund Skjei og Anita Foshaug tok bryllupsbildene 656 meter over havet.

Foto: Rune Dahl / www.runedahl.no

Paret elsker fjell og friluftsliv, og ville ha et bryllupsbilde som viste det. Dermed gikk turen 656 meter over havet, til Linken i Narvikfjellet.

– Planen vår gjennom hele bryllupsprosessen var å ta bildene ute i naturen. Vi ville at bildene skulle bli tatt i Narvikfjellet fordi vi tilbringer mye tid der og det ville være mer personlig, forteller Skjei til NRK.

Verken Skjei eller Foshaug var noen gang i tvil om at de skulle ta bildene ute i naturen da de begynte å planlegge bryllupet sitt.

Vi hadde ingen backup-løsning og måtte bare håpe på fint vær.

Uaktuelt med studio

Paret hadde værgudene på deres side og 5. juli sto bryllupet i strålende solskinn.

– Det var uaktuelt for oss å ta bildene i studio, vi følte at det ville være for oppstilt og upersonlig, sier Skjei.

Rune Dahl tok bildene av brudeparet og opplever at folk i stadig større grad ønsker utradisjonelle bryllupsbilder. Selv sluttet han for to år siden å ta bilder i studio.

Bryllupsbilde Mads og Kristine Parten

– Før ville alle ha tradisjonelle bilder i studio, det er det helt slutt på nå, sier fotograf Rune Dahl. Her fra bryllupet til Mads og Kristine Parten.

Foto: Rune Dahl / www.runedahl.no

Charlotte Lovise Morits

Redaktør Charlotte Morits i magasinet «Ditt bryllup».

Foto: Egmont
– Før ville alle ha tradisjonelle bilder i studio, det er det helt slutt på nå. Trenden har endret seg veldig de siste årene, nå vil de aller fleste ta bryllupsbildene sine ute i naturen, forteller Dahl til NRK.

Det var Trønder-Avisa som omtalte bildet først.

– Det er vanvittig

Skjei og Foshaug møtte hverandre under studier i Tromsø og bor nå i Narvik. Bildet av det spreke brudeparet i luftige kulisser over Ofotfjorden har nå fått over 1000 «likes» på Facebook.

Brudeparet er ikke selv aktive på sosiale medier. Likevel har bildene blitt flittig delt, etter at en bekjent la det ut.

– Det er helt vanvittig. Jeg har ikke Facebook selv, men jeg hørte det fra venner og familie. Det er gøy at vi har fått så mange gode tilbakemeldinger på bildene, sier Skjei.

Fotograf Dahl mener sosiale medier spiller inn på hvilke brudebilder folk ønsker.

– Brudepar nå til dags ønsker litt mer spesielle bilder med litt mer action. De er opptatte av å dele bildene fra bryllupet på sosiale medier. Kule bilder får mer oppmerksomhet og skaffer flere «likes» på Facebook og er gøyere å vise fram.

– Sosiale medier viktig

Redaktør Charlotte Morits i magasinet «Ditt bryllup» sier det har skjedd en voldsom utvikling innen brudefotografering de siste årene.

– Det er vanlig at man leier en fotograf for hele dagen, som dokumenterer bryllupet. Fra bruden sminkes om morgenen, været, vielsen, middagen og festen. Disse bildene vil brudeparet selvsagt dele. Isteden for å sende bildene til lokalavisen slik man gjorde tidligere, blir bildene delt via sosiale medier. Disse bildene blir gjerne lagt ut allerede dagen etter med hashtag som #bryllup eller #dittbryllup, sier Morits til NRK.

Det er ikke uvanlig å hyre inn fotograf i forkant av bryllupet også.

– Forlovelsesbilder er in, og brukes gjerne på bryllupsinvitasjonene eller nettsiden for bryllupet.

Bryllupsbilder er mye mer personlig i dag, enn før da brudeparet ble fotografert i et studio.

– Bildene har et tema, de skal fortelle en historie, gjerne med dokumentarisk preg. Bildene skal vise hvem brudeparet er. Det ligger mye tanker og jobb bak denne historien.

Det er ingen billig fornøyelse heller.

– Det koster gjerne 30.000 å leie en bryllupsfotograf for en hel dag. Men så er det også mer vanlig å bruke 100.000 på et bryllup. Noen bruker mye mer også, sier redaktøren.

Rune Dahl

FOTOGRAF: Rune Dahl fra Narvik har gått helt bort fra bilder i studio. – Brudepar ønsker uvanlige bildemotiv, sier han.

Foto: Rune Dahl / www.runedahl.no

Viktig med god kommunikasjon

Dahl hadde god kontakt med paret i forkant av bryllupet. Han mener det er viktig å kommunisere godt med brudepar, for å få de beste bildene.

– Jeg snakket med Anita og Jørund gjennom hele bryllupsprosessen. De var et sporty par, som var klare på hva de ville ha, men det var gøy at de ville yte litt ekstra på bildene.

Han mener de fleste brudepar vil skille seg ut på bildene fra bryllupet, men han legger ikke skjul på at noen fortsatt ønsker tradisjonelle bryllupsbilder.

– Par tar også de tradisjonelle brudebildene utenfor kirken, men når de vanlige bildene er sikret, så kan man gjerne ta litt sprekere brudebilder, sier Dahl.