Hopp til innhold

– Betydelig nedgang i import av ribbe

I fjor kom cirka hver femte juleribbe fra utlandet. I år kan importen gå ned med så mye som 75 prosent.

Ribbe

RIBBE: En viktig del av juletradisjonen for mange, sier Jakob Simonhjell hos Totalmarked kjøtt og egg.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Også i år må det importeres ribbe fra utlandet, for å dekke etterspørselen før jul. Men kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis hos Coop, selskapet som nå driver butikker innenfor både ICA, Rimi og Matkroken, forteller at behovet for utenlandsk ribbe er langt mindre enn tidligere år.

– Vi selger like mye ribbe i år som før og konkurransen mellom kjedene er fortsatt knallhard, sier Friis, som ikke kan si noe om årsaken til import-nedgangen.

NRK skrev i fjor at hver femte juleribbe kom fra utlandet, noe som fikk mange til å reagere.

– Flere årsaker

Jakob Simonhjell

Jakob Simonhjell, direktør for Totalmarked kjøtt og egg.

Foto: Hugo Arntsen / Nortura

Direktør Jakob Simonhjell hos Totalmarked kjøtt og egg, som har det operative ansvaret for markedsreguleringen i Nortura, bekrefter inntrykket: Det importeres betydelig mindre ribbe i år sammenlignet med de tre-fire seneste årene.

– Det er nok mange faktorer som spiller inn på dette, men sommerens begredelige grillvær med noe lavt salg av grillribbe har nok spilt inn. I tillegg var bestillingene av fryst ribbe inn mot jul noe lavere i år enn tidligere.

I fjor ble det importert nesten 1600 tonn ribbe til en verdi av nærmere 36 millioner kroner i periode oktober til desember, ifølge tall fra SSB.

Simonhjell påpeker at de endelige tallene ikke er klare før i januar, men anslår at cirka 400 tonn utenlandsk ribbe finner veien til norske matfat i år. Det vil isåfall bety en nedgang på 75 prosent i forhold til i fjor.

– Totalt sett er produksjonen av gris cirka tre prosent høyere i år enn i fjor. Om folk spiser mindre ribbe i år enn i fjor er jeg usikker på, men ribbe er en veldig viktig del av juletradisjonen for veldig mange.

God tilgang

Markeds- og administrasjonssjef, Endre Myhr, hos Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund sier det er veldig bra at vi er mer selvforsynt med ribbe til jul enn tidligere.

– Hovedårsken er dårlig salg av grillribbe, som ga et stort lager ved inngangen til høstsesongen.

Han ser også at den norske forbrukeren foretrekker fersk ribbe inn mot jul, og ikke fryst som tidligere år.

– Vi er inne i topptida for slakting av gris. Tilgangen er god, sier Myhr.