Strømmen er tilbake i Lofoten

Så og si hele befolkningen i Lofoten har nå fått strømmen tilbake.

Strømbrudd i Lofoten

FANT FEILEN: Et helikopter fra Heliteam bisto for å finne strømbruddet i Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Så og si alle har nå fått tilbake strømmen i Lofoten.

- Feilene er nå rettet, sier nettsjef i Lofotkraft Pål Martinussen.

Han mener at årsaken til strømbruddene kan være at det har vært sterk vind i området.

Uten telefon

Men som følge av strømbruddet tidligere i dag, har det oppstått en følgefeil i en trafokiosk i Kabelvåg sentrum.

– Vi trodde alt var inne igjen, men så gikk en trafo i Kabelvåg, og dermed blir noen hundre fastnettkunder rammet, samtidig som en mobilbasestasjon er ute, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Strømbrudd i Lofoten

Flere steder kan man møte på stengte dører i dag på grunn av strømbruddet som rammer Lofoten og deler av Vesterålen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Veldig alvorlig

Litt før klokken ni gikk strømmen i hele Lofoten og 30.000 mennesker i hele Lofoten og deler av Vesterålen ble uten strøm etter en feil i hovedtilførselen tirsdag morgen. Lofotkraft fikk et helikopter fra Heliteam i Harstad til å bistå i arbeidet med å få strømmen tilbake.

Mannskaper i helikopter og på bakken startet ved 10-tiden arbeidet med å finne feilen. Snaut to timer senere kunne selskapet opplyse at feilen er lokalisert og at feilrettingen er begynt.

– Det er klart at dette er veldig alvorlig for oss, forklarer hovedvakt Trond Danielsen i Lofotkraft.

Dobbel feil

Det var brudd på både hovedlinjen og reservelinjen med strømforsyning. Samtidig som strømbruddet hos Lofotkraft, ble også Trollfjord Kraft rammet.

– Det er feil på den såkalte effektbryteren vår i Hadselhamn. Det betyr at vi ikke får inn strømforsyning fra Sortland-siden, så det vi jobber med er å komme forbi bryteren slik at vi får etablert strømforsyning fra denne veien. Det har altså vært en dobbel feil i dag, sier administrerende direktør Jacob Normann Jacobsen i Trollfjord Kraft.

Sykehusene berges av aggregater

Ifølge Idar Eines, fungerende teknisk leder ved Nordlandssykehuset Lofoten i Gravdal, er det ikke strømkrise på sykehuset. Der har de to nødstrømsaggregat som dekker sykehuset.

– Anleggene starter av seg selv etter få sekunder og kan kjøre i flere uker, forklarer Eines til NRK.

Hos Nordlandssykehuset Vesterålen i Stokmarknes er det foreløpig heller ingen dramatikk.

– Aggregatene våre startet som de skulle og vi har strøm nok til den reduserte driften i romjulen, sier teknisk vakt John Jakobsen.

Mørkt på kommunehuset

I Værøy forteller ordfører Harald Adolfsen at det er bekmørkt på kommunehuset.

– Vi skulle gjerne ha hatt nødstrømsaggregat. Nå fungerer ikke telefonen, så hvis noen skulle ha behov for å kontakte noen her på kommunehuset må de ringe 975 70 210, sier Adolfsen.

– Spar på strømmen

Mens Lofotkraft jobber med å få fikset strømbruddet, blir en del lokale kraftstasjoner satt i gang for å gi nødvendig strøm.

– Jeg vil oppfordre at ingen bruker mer strøm enn de trenger når vi nå kjører i gang en del kraftstasjoner for å dekke opp de mest primære funksjonene i samfunnet. Vi bare håpe at dette ikke blir langvarig. Heldigvis skjer dette svært sjelden. Det er mange år siden vi har hatt et slikt utfall, avslutter Danielsen.

Sjekk været på yr.no