Hopp til innhold

- Selen truer torsken i fjordene

Myndighetene klarer ikke å stanse veksten i selbestanden langs kysten. Det går ut over torsken i fjordene.

Havert

STRID OM SELEN: Havforskningsinstituttet har ikke alle med seg i sine anslag over hvor mye haverten eller gråselen spiser av torsk. Noen mener at selen truer torsken i fjordene.

Foto: DAVE KENDALL / AP

Havforskere, fiskere og folk som bor langs kysten i Norge krangler med havforskningsinstuttet om hvor mye torsk haverten, eller gråselen, spiser.

Mener havforskninga har feil

Bestanden av sel langs kysten i Norge vokser med 3,3 prosent hvert år. Fiskerikandidat og ansatt ved samisk kompetansesenter, Jo Inge Hesjevik, mener dette truer torsken i fjordene:

–Min påstand er at han spiser mye mer torsk enn det havforskninga har gått ut fra, sier Hesjevik.

Torsken trekker ut i fjordene

Det er sju tusen sel langs kysten i Norge. I tillegg kommer det sel fra Nordsjøen og Russland. På årsmøtet til Norges kystfiskarlag i Svolvær var det tydelig at havforskere og fiskere var dypt uenige om hvor stor skade selen gjør på torskebestandene. Hesjevik presenterte forskning fra Canada som viser at torsken forsvinner fra områder med mye sel. Han mener det samme allerede har skjedd i Norge:

– Nei, jeg tror at mye av det som vil skje med torskebestanden har allerede skjedd. Den torskebestanden som vi har igjen baserer seg på å leve på ytterkantene av fjordene der hvor det er dypområder å gjemme seg i for selen, sier Hesjevik.

Nisene spiser også torsk

Senio forsker Arne Bjørge fra Havfrorskningsinstiuttet vil skyte mer sel for å hindre veksten i bestanden. Men han er uenig med fiskerne at det bare er selen som beiter på torsken:

– Til sammenligning har vi kanskje 150 tusen niser langs norskekysten. Det er sjøpattedyr som er nesten like store som haverten. Og de spiser omtrent de samme artene. Men de kommer sjelden opp i debatten, sier Bjørge.

Må åpne for nye teorier

Nå krever fiskerne mer forskning på hvor store skader selen gjør på torsken:

– Man må åpne for nye hypoteser. Det nytter ikke å basere seg på at selen spiser fisken fra hode til hale og framstår som vi skulle ønske den framsto, sier Jo Inge Hesjevik.