Hopp til innhold

- Skremmer vekk fugler i naturreservat

Kystverket jobber helt på grensen når de henter stein til den nye moloen i Laukvik i Lofoten.

Kystverket bygger molo ved naturreservat i Lofoten

SKADER: Sprengningsarbeidet foregår like i nærheten av naturreservatet ”Laukvikøyan”.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Sprengningsarbeidet foregår like i nærheten av naturreservatet ”Laukvikøyan”.

- Arbeidet har skremt vekk samtlige fugler fra årets hekkesesong. Hele hekkeperioden for samtlige fugler i reservatet har kollapset, sier oppsynsmann Frantz Sortland til NRK Nordland.

Han er en av initiativtakerne til at reservatet ble opprettet – med et vern som er det nest høyeste i Norge.

- Kun nasjonalparker har sterkere vern enn dette området, sier han, og er bekymret for aktiviteten som har foregått tett inntil grensen.

Ingen fulger har lagt egg

Sortland har ført statistikk over hekkeaktiviteten i 21 år, og fugleartene som gravand, stokkand, brunakke, grågås, tjyvjo, vipe, storspove, småspove, tjeld, rødstilk og steinskvett har alle hatt total kollaps i sin hekkesesong. Det er to mulige forklaringer, det ene er sprengningsarbeidet og det andre er det faktum at det har blåst nordavind siden første mai. Sortland tror likevel at den sannsynlige forklaringen ligger i uroen sin er skapt gjennom sprengingene.

Ny molo

Secora i naturreservatet i Lofoten

SECORA som gjør anleggsjobben for Kystverket forholder seg til de tillatelsene de har fått.

Foto: John Inge Johansen / NRK

SECORA, som gjør anleggsjobben for Kystverket forholder seg til de tillatelsene de har fått. Ingen har hatt innsigelser til spreningsriggen og masseuttaket som skal brukes til å forsterke moloen i Laukvik. Totalt skal entreprenøren ta ut nesten 1000 steinblokker på størrelser fra 25 til 35 tonn. Arbeidet startet våren 2008, og skal fortsette til november 2009.

- Vi starter tilbakelegging av overskuddsmasse i april til neste år, sier anleggsbas Arne Hermansen i SECORA. Han og resten av arbeidsgjengen har fått satt ut grensepåler i terrenget for å markere hvor de kan jobbe.

Video nsps_upload_2008_10_30_20_4_32_97.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Randsone

Statens naturoppsyn kan reagere dersom verneområdet tas i bruk på en ulovlig måte, men i Laukvik er aktiviteten utenfor grensa til reservatet. Likevel heter det i forvaltningshåndboka til direktoratet for naturforvaltning:

Tilgrensende arealer som kan være avgjørende for bevaring av verneverdiene defineres som ”buffersone”. Ved avgrensning av verneområder inkluderes normalt ikke ”buffersoner” for å sikre at verneverdiene ikke skades. Det er derfor viktig at tilgrensende områder til verneområder forvaltes slik at tilstanden i verneområdene ikke forringes.

Har meldt fra

Frantz Sortland

- Hele hekkeperioden for samtlige fugler i reservatet har kollapset, sier oppsynsmann Frantz Sortland.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I august i år fikk fylkesmannen et brev som uttrykte bekymring for aktiviteten i nærheten av reservatet. Her står det blant annet:

Det er hevet over enhver tvil at denne anleggsvirksomheten har foregått å det verst tenkelige tidspunkt (hekkesesongen), at den har hatt skadevirkninger på fuglelivet som skulle beskyttes, og i det hele brutt fullstendig med intensjonene og målene som ligger i opprettelsen av naturreservatet.

Brevet er skrevet av Andy Sortland, som er bror av oppsynsmannen, men også amatørbiolog og initiativtaker til at området i sin tid fikk reservat-status.

Så langt har ikke fylkesmannen svart på dette brevet.