NRK Meny
Normal

- Jens er som "Lommemannen"

- Jens har nevene så langt ned i lommene på folk at den mannen kun fortjener et navn: Lommemannen.

Jens Stoltenberg

BLE SAMMENLIGNET MED LOMMEMANNEN: Statminister Jens Stoltenberg.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Sentralstyremedlem Ole Kristoffer Tveiten i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) var ikke snau under skoledebatten i Bodø torsdag. Flere hundre elever fra Bodin videregående fikk under en debatt om skattelettelser høre Stoltenberg bli sammenlignet med mannen som er tiltalt for 66 overgrep mot unge gutter. Det vekket applaus og latter fra ungdommene selv, i følge Avisa Nordland .

Også kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell fikk passet påskrevet, fra Unge Høyres Fredrik Punsvik "han som ligner på en krysning av Nasse Nøff og the Joker i Batman".

- Skoledebatter mye show

Toril Aalberg er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU. Hun sier skoledebattene ofte blir kritisert for å være for mye show på usaklig vis.

- Ungdomspolitikerne prøver nok å virke tøffe i tryne, kjekke og greie for å oppnå billige poenger. Språket holder en helt annen standard enn i vanlige TV-debatter. Argumentasjonen er ofte mer ufin, noe som kan henge sammen med både utrente kandidater og at de tror publikum liker det.

- Liker elevene på videregående det?

- Nå er det ikke forsket så mye på området, men jeg tror ikke elevene er dumme. Å sammenligne statsministeren med en seksualforbryter kan i beste fall gå hjem hos deres egen menighet, men jeg tviler på at de får nye velgere.

-Det er nok mer å tjene på å være morsom på politiske riktige argumenter, i denne saken er det vanskelig å skjønne det politiske i det.

- Har sagt det mange ganger

Ole Kristoffer Tveiten i FpU mener ikke han har gjort noe kritikkverdig.

– Denne uttalelsen har vært brukt i mange skoledebatter og disse debattene skal være litt morsomme. For å ta det andre veien, RV har i skoledebatter oppfordret elevene til å vise Frp fingeren, sier Tveiten til Avisa Nordland .

Han er likevel enig i at en slik uttalelse ikke hadde egnet seg i en vanlig politisk debatt.

- Forventer verre av FrP

Ole Kristoffer Tveiten, FPU

Ole Kristoffer Tveiten i FpU.

Foto: FrP

En del ungdomspolitikere ønsker senere å gjøre karriere innenfor det politiske systemet. Aalberg er likevel usikker på om å være stor i kjeften skader karrieren til ungdomspolitikerne.

- Det hadde nok vært verre for en politiker fra Senterpartiet å gjøre videre karriere etter en slik uttalelse. De mest ytterligående partiene er de som bruker mer ekstrem retorikk. Ungdomspolitikerne som har vært med i flere år bruker ikke slik nasse-nøff-argumenter, de lærer seg kulturen og høflighet, mener Aalberg.

Les mer om skoledebatt: SOS Rasisme kuppet Vigrid-debatten