Hopp til innhold

- Ha pc-en i stua, sier politiet

Politiet vil at foreldre skal bry seg mer om hva ungene gjør på internett, og fraråder at barn får ha pc på rommet.

Webkamera

VÆR FORSIKTIG: Politiet maner til forsiktighet i hjemmet. Nilsen mener foreldrene må snakke med barna sine om hva som er greit og ikke greit å gjøre på internett.

Foto: ECKEHARD SCHULZ / AP

- Mange foreldre har en naiv holdning til hvordan barna deres bruker internett, sier Lars-Eirik Nilssen, som er etterforsker ved kriminalseksjonen i Bodø.

Han mener foreldre bør føre strengere kontroll med barnas aktiviteter, og plassere datamaskinen i fellesrom.

- Dra dem ut av rommene sine, og la internettbruken skje i stua, råder Nilssen.

Nye medier - nye utfordringer

Chattesider på Internett

HER SKJER DET MYE RART: Chattesider på internett kan misbrukes til å bli en arena for mobbing.

Foto: NRK

Barn og unge kjenner en verden de fleste voksne vet lite om. Den digitale utviklingen skaper nye kommunikasjonsmuligheter, men er også en arena som misbrukes. Politiet i Salten etterforsker flere saker der ungdom blir hengt ut og utnyttet grovt på internett. Nå vil de ha økt fokus på det voksende problemet.

På konferansen "Felles ansvar eller hver for oss" i Bodø i dag, orienterte politiet om hvordan de ser på utviklingen.

14-åring lovet betaling for stripping

- Vi ser en del ganske alvorlige eksempler på at barn og unge ikke ser konsekvensene av sin aktivitet på internett, sier Lars-Eirik Nilssen, som er etterforsker ved kriminalseksjonen i Bodø.

L.E.Nilssen

VÆR PÅ VAKT: Det er rådet fra Lars- Eirik Nilssen i politiet.

Foto: Knut Folkestad

- Vi har hatt en sak om ei 14 år gammel jente som la ut en video av seg selv der hun kledde av seg klærne. Dette gjorde hun fordi hun var lovet betaling, forteller Nilssen.

Vanskelig å fjerne bilder og video

Politiet har også etterforsket en sak der ei jente på 16 år la ut nakenbilder av ei jevnaldrende jente. I tillegg er det flere som melder om såkalte "sladresider" der man henger ut, og sprer rykter om andre.

- Ofrene kommer gjerne til oss etter at noen har tatt ufordelaktige bilder eller video av dem, og vil ha hjelp til å få dem fjernet fra internett. Men det er ikke enkelt, alt spres enormt hurtig på internett. Som oftest er det slik at det som kommer ut på nett, blir på nett.

Vil ha holdningsendring

- Skjønner barn og ungdom hvor alvorlig det er å gjøre slike ting?

- Nei, det er det som er problemet. De skjønner ikke hvilke følger slike handlinger får, både for seg selv og andre. Mange evner ikke å se at det de gjør er galt, sier Nilsen.

Nå maner han holdningskampanjer i hjemmet. Nilsen mener er foreldrene må snakke med barna sine om hva som er greit og ikke greit å gjøre på internett.

- Man kan ha så mange filtre man vil på hjemme-pc-en, men det viktigste er å etablere gode holdninger hos barna sine. Foreldrene må være interessert i hva som foregår på internett, og det nytter ikke å skylde på manglende data-kunnskaper, sier han.