Hopp til innhold

Bono «starstruck» etter første møte med Aung San Suu Kyi

U2-frontfigur Bono fikk møte Aung San Suu Kyi 12 år etter at han dediserte sangen «Walk on» til fredsprisvinneren. Bono endte «starstruck» og håper han klarer å holde nervene i sjakk under kveldens æreskonsert.

Bono og Aung San Suu Kyi i Oslo

Bono skal i kveld holde konsert til ære for Suu Kyi.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Jonas Gahr Støre møtte i dag fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og U2-frontfigur Bono for å diskutere forsoning under fredskonferansen Oslo Forum.

Bono var svært glad for å få møte kvinnen han for 12 år siden han skrev en sang til.

Bono på Oslo Forum

Bono følte seg beæret av å være blant så mange profesjonelle fredsforkjempere. Selv er han 'en amatør i faget' som han uttrykte det som.

Foto: Laila Bakken / NRK
Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi gleder seg over at så mange har støttet og støtter henne.

Foto: Laila Bakken / NRK

Den berømte iren var på konferansen for å snakke om forsoning på den irske øya og erfaringene derfra, og for å hente nobelprisvinneren til en stor Amnesty-konsert i Dublin i kveld.

Bono og U2 har lenge engasjert seg i demokratikampen til Aung San Suu Kyi i Myanmar.

– Sangen «Walk on» kom til etter et samarbeid U2 hadde med menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty på 1990-tallet.

– Den ble opprinnelig laget til ektemannen til Suu Kyi, Michael Aris, men senere dedisert til henne selv, fortalte Bono.

«Walk on» handler om Suu Kyis lange fravær fra familien. Aris ble nektet å se sin kone gjennom fire år, også på dødsleiet i 1999, fordi han ikke fikk innreise til landet. Sangen ble skrevet i 2000 og historien ble fortalt fra ektemannens ståsted.

– Jeg liker sangen fordi den er veldig nær hva jeg selv føler. Den handler om at du må klare å gå videre på dine egne to bein, selv når det butter imot, sa Suu Kyi.

– Og jeg er glad hun likte den. Den kunne jo ha gjort situasjonen verre, supplerte Bono til latter fra det store pressekorpset.

U2 dedikerte også sin verdensturné i 2009 til Aung San Suu Kyi, året før hun ble sluppet fri fra husarrest.

Når NRK spør ham om hvordan det er å treffe Aung San Suu Kyi, etter alle årene han har kjempet for henne og det hun står for, sier han:

– Jeg er «starstruck». Jeg håper at jeg klarer å holde nervene i sjakk under konserten i kveld, sa Bono.

Albumet «All that you leave behind» som låten «Walk on» er på, ble på grunn av forbindelsen med Su Kyi forbudt i Myanmar.

Vil samarbeide med hæren

Bono som tidlig ble oppmerksom på demokratiforkjemperen i Burma som satt i husarrest, startet å gå med en T-skjorte med bilde av henne og initialene ASSK på .

– Fansen trodde det var et asiatisk heavymetal-band. Da de så at det handlet om frigjøring av Suu Kyi, lurte de på hvor landet lå.

– Men det skapte oppmerksomhet rundt Myanmar, sa Bono, og mente at det var en rolle han som kjent person kunne ta: rope ut og få andre til å lytte og gjøre noe.

Han legger ikke skjul på ikke sin beundring for den prinsippfaste demokratiforkjemperen, som holdt fast på sin ikkevoldslinje, selv gjennom sine 15 år i husarrest.

– Hun er rett og slett en utrolig dame, og det er ikke mindre utrolig for meg å være her, ikke bare med henne, men sammen med alle disse menneskene som har sin «daglige jobb» med å få til fred, sier Bono til NRK, etter at den offisielle delen av hans opptreden er over.

– Jeg føler at jeg kan være en pådriver for dem, og representere U2s publikum som støtter dem. Til å få folk som er kyniske i forhold til den politiske prosessen til å involvere seg. Og det er forbausende hva som kan utrettes, mener han.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Fra fredsmeklerkonferansen Oslo Forum ved Losby Gods utenfor Lillestrøm.

SE VIDEO: Bono forteller om møtet med Aung San Suu Kyi. Bono og Suu Kyi møttes på fredskonferansen Oslo for første gang.

Skal frakte Suu Kyi til Dublin

Rockeren skal eskortere Aung San Suu Kyi i sitt privatfly til den irske hovedstaden Dublin.

Der skal Aung San Suu Kyi i kveld hedres med Amnestys «Ambassador of Conscience»-pris for sitt engasjement for fred og demokrati i Myanmar.

Bono skal overrekke henne prisen under gratiskonserten «Electric Burma», som holdes til ære for den burmesiske opposisjonslederen.

Damien Rice, Angelique Kidjo, Vanessa Redgrave, Bob Geldof, Riverdance og Jack Gleeson er blant dem som skal opptre.

– Jeg tror kvelden blir strålende, mener sønnen Kim Aris som har fulgt moren under oppholdet i Oslo, 21 år etter at han var her sist og mottok Nobelprisen på vegne av henne, kun 14 år gammel.

Kim Aris på Oslo Forum

Kim Aris har fulgt sin mor under Oslo-besøket og følger henne også til Dublin.

Foto: Laila Bakken / NRK

Han var også den som mottok den forrige prisen som æret hans mor i Dublin, i 2000.

Også da var Bono sammen med ham scenen.

Han har siden vært på U2-konserter – i motsetning sin mor som i 24 år mer eller mindre var avskåret fra omverdenen bortsett fra noen få utenlandske radiostasjoner.

– Så jeg gleder meg, sier sønnen like før han går inn og henter sin berømte mor og den irske superstjernen før følget skal fraktes til Gardermoen, for avgang Dublin.

– Jeg gleder meg iveldig, hele byen, ja hele Irland gleder seg, mener Bono da NRK spør.

– Hva jeg skal synge for henne i kveld? Du kan jo vedde, svarer Bono med et smil til et annet spørsmål om kveldens begivenhet.

– Egentlig er hun for vakker til at JEG skal synge den til henne, men ..., starter han men får ikke fullført før han blir mast på av en politimann om at han må gå.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kim Aris og Bono

I 2000 stod Kim Aris og Bono på scenen sammen og mottok en pris til ære for Aung San Suu Kyi. I kveld blir det ny pris og ny konsert.

Foto: FERRAN PAREDES / REUTERS

Ingen fred uten IRA på laget

At det foregår en endring i det tidligere så lukkede landet til nobelprisvinneren, er tydelig.

For også Myanmars industriminister U Soe Thane, som er tidligere general, er til stede under fredsmeglerforumet.

Når han kommer forsinket til en intervjuavtale og blir bedt om å gå rett til lunsj for å ikke forsinke avreisen til Aung San Suu Kyi, svarer han med et stort smil og glimt i øyet før han strener videre inn til lunsjrommet:

– Nå vi er i utlandet, da gjør jeg som hun vil.

Fansen trodde det var et asiatisk heavymetal-band. Da de fikk vite at det handlet om frigjøring av Aung San Suu Kyi, lurte de på hvor landet lå.

Bono om T-skjorten som spredde kunnskap

Aung San Suu Kyi på sin side understreker at hun tror på presidentens sine løfter om reformer og forandring, men ber om at alle følger med i overgangsfasen.

– Det er en kalkulert risiko vi tar, med å jobbe innenfra parlamentet hvor partiet NDL nå er innvalgt. Men dialog og samarbeid er eneste veien fremover mot endring, sa Suu Kyi om hennes politiske arbeide nå.

– Det kunne ikke blitt et nytt Sør-Afrika og Nelson Mandela uten William DeKlerk. Og det kan ikke bli noe nytt Burma uten general Thein Sein, sa Bono.

Han snakket videre ivrig om hans Irland-erfaringer og nevnte blant annet da Bill Clinton gav grønt lys til tidligere IRA-ledere.

– President Bill Clinton spurte meg en gang hvordan det ville bli tatt imot hvis han inviterte Sinn Feins Gerry Adams og IRAs Martin McGuiness til USA for fredssamtaler. Vi var fullstendig imot. Men Clinton gikk videre og risikerte sitt forhold til Storbritannia.

– Og Clinton hadde rett, og vi fullstendig feil. Siden har Adams og McGuiness gjort en imponerende jobb for forsoning mellom Nord-Irland og Irland, sa Bono.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Aung San Suu Kyi og Jonas Gahr Støre på Oslo Forum

Også Jonas Gahr Støre innrømmet at han er tilhenger av U2 og mener musikk, som i tilfellet med U2 og Aung San Suu Kyi, kan brukes for å endre verden.

Foto: Laila Bakken / NRK

Mot navneendringen

Suu Kyi sa at hun og partiet NDL prioriterer å få stabile institusjoner, et «rent» politi og et militære som utfører sin forsvarsoppgave, men som ikke styrer.

– 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen er tildelt hæren. For å få til en endring i grunnloven, må man ha minst 75 prosent av stemmene i nasjonalforsamlingen. Derfor er vi nødt til å arbeide med hæren og ikke imot den.

– Og jeg er tross alt datteren av mannen som bygget opp den burmesiske hæren, derfor er jeg glad i militæret og forstår dets rolle, sa hun.

Suu Kyi kaller konsekvent hjemlandet for Burma, og ikke Myanmar som landet ble døpt om til i 1989 av militærregimet.

– Jeg er ikke imot navneendringen, men måten den ble innført på. Folket ble ikke spurt i det hele tatt. Det var udemokratisk. Derfor holder jeg til Burma, sa hun.

Hun understreker at hun ikke vil gi noen løfter til det burmesiske folket om fremtiden.

– Jeg lover å gjøre mitt beste, og det løftet skal jeg holde. Folket må forstå at jeg er en politiker, ikke bare en «mor», sier damen som har fått kallenavnet «Mother Democracy» av sine landsmenn.

Konferansen Oslo Forum er et årlig arrangement der politikere, diplomater og andre personer engasjert i konfliktløsning og fredsmekling kommer sammen for å utveksle erfaringer. Deltakerne møtes stort sett bak lukkede dører.

Blant andre deltakere på Oslo Forum er Sveriges utenriksminister Carl Bildt, president Louise Arbour i International Crisis Group, Filippinenes fredsminister Teresita Quintos Deles og freds- og sikkerhetskommissær i Den afrikanske union Ramtane Lamamra.