NRK Meny
Normal

Njet fra naboen

Gratulantene står i kø for å hylle fredsprisvinner Martti Ahtisaaris arbeid. Men russerne er ikke fullt så begeistrede.

Martti Ahtisaari
Foto: MARKO DJURICA / REUTERS

- Jeg vil gratulere på vegne av NATO, men også på egne vegne, for jeg kjenner ham godt, sier NATOS generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

- Han er definisjonen på den respekterte, eldre statsmannen, og jeg tror ingen fortjener denne prisen mer enn Martti Ahtisaari, sier Scheffer.

Scheffers talsmann James Appathurai understreker at budskapet fra Nobelkomiteen i Oslo ble tatt vel imot blant alle allianselandene på NATOs forsvarsministermøte i Budapest.

- En fredens mester

Også FN-sambandet ønsker tildelingen velkommen.

- Martti Ahtisaari har et stort engasjement og har gjort en viktig innsats for verdensfreden, sier Kari Solholm, generalsekretær i FN-sambandet.

Noe av det arbeidet Ahtisaari blir hyllet for, er fredsavtalen han meglet frem mellom indonesiske myndigheter og opprørere i Aceh-provinsen i 2005.

- Vi følger fortsatt det arbeidet han gjorde. Det betyr at han er en fredens mester, sier Dino Patti Djalal, talsmann for Indonesias president, og omtaler Ahtisaari som en rettferdig, tøff og løsningsorientert fredsmegler.

- Historisk dag for Finland

EU er strålende fornøyd med Martti Ahtisaaris fredspris og roser ham for fredsarbeidet hans også på det europeiske kontinentet.

- Gjennom sin lange diplomatiske karriere har president Ahtisaari jobbet for fred, stabilitet og demokrati over hele verden, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso

Han trekker fram Ahtisaaris innsats i Namibia og i Indonesia som gode grunner for tildelingen av fredsprisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En liten namibisk gutt holder et bilde av Martti Ahtisaari

En liten namibisk gutt som er oppkalt etter nobelprisvinner Martti Ahtisaari, bærer et bilde av finnen.

Foto: Martti Kainulainen / SCANPIX

Også Finlands utenriksminister Alexander Stubb, som for tiden har ledervervet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), gratulerer Ahtisaari med fredsprisen.

- Dette er en historisk dag for Finland. At Nobels fredspris blir gitt til Ahtisaari, er en fantastisk anerkjennelse av hans livslange innsats for å løse konflikter og fremme fred, sier Stubb.

Russland og Serbia murrer

Men russiske diplomater og politikere liker dårlig at årets Nobels fredspris går til den tidligere finske presidenten.

De mener tildelingen er et forsøk på å rettferdiggjøre Kosovos uavhengighet, som Russland og Serbia er sterkt imot.

- Jeg kan ikke forstå hvordan Nobelprisen eller noen annen pris kan tildeles Ahtisaari, sier Russlands NATO-ambassadør Dmitrij Rogozin, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

- Han står bak en masse handlinger som har forvrengt og krenket Folkeretten og avgjørelsene til FNs sikkerhetsråd.

- Politisk motivert

Han får støtte av broren til den avdøde serbiske lederen Slobodan Milosevic, Borislav Milosevic.

- Det er sjelden at Nobelprisen blir brukt til å fremme politiske mål, men dette er en av gangene, sier han til den russiske radiokanalen Echo.

Martti Ahtisaari var sentral for FN i det arbeidet som ledet frem til Kosovos uavhengighet i februar i år.