Hopp til innhold

Mottar 30 dødstrusler daglig

Antallet dødstrusler mot USAs president har økt kraftig etter at Barack Obama ble valgt. Dette skaper store problemer for sikkerhetstjenesten Secret Service.

Barack Obama og Secret Service
Foto: AP Photo/Charles Dharapak

Om tre uker lander Barack Obama i Oslo, og oslopolitiet skal sammen med Secret Service sørge for sikkerheten til verdens største terrormål.

Dette skal de gjøre vel vitende om at han er den amerikanske president som har blitt utsatt for flere dødstrusler enn noen av sine forgjengere.

Les også: Tror Obama blir kaffetørst i Oslo

Slites i alle retninger

President Obama er daglig mål for det som av Secret Service vurderes som 30 potensielle dødstrusler – noe som er en sterk økning fra det hans forgjenger George W. Bush måtte bale med.

Antallet trusler mot presidenten skal ha økt med hele 400 prosent, ifølge Ronald Kessler, som har skrevet boka «In the President's Secret Service» om det indre livet i sikkerhetstjenesten.

Den økte arbeidsmengden for Secret Service gjør at det 144 år gamle sikkerhetsbyrået nå slites i alle retninger.

Ifølge en reportasje i Boston Globe stammer stordelen av denne trusseløkningen mot presidenten fra meningsmotstandere hjemme. Rasistiske hatgrupper og antiføderale grupperinger er de mest aktive til å gjøre livet surere for de som skal ivareta sikkerheten til Obama.

Les også: Obama dropper CNN-intervju i Oslo

(Artikkelen fortsetter)

Barack Obamas foreldremøte

Sånn så det ut da Michelle og Barack Obama deltok på foreldremøte for sin datter Sasha.

Foto: AP Photo/Charles Dharapak

- Et mirakel

Som tidenes første svarte president i USA står Barack Obama i en særstilling. Allerede 18 måneder før presidentvalget fikk han beskyttelse fra Secret Service – noe som ikke tidligere har skjedd.

Trusselen rundt «Renegade» (Secret Service sitt kodenavn på Obama), gjorde at de koordinerte minst 40.000 agenter og tjenestemenn fra 94 ulike militær- og sikkerhetsenheter da han ble innsatt som president i januar.

I sin bok skriver Kessler at Secret Service innimellom har kuttet hjørner når de har beskyttet president Obama. En ikke navngitt agent sier til forfatteren at det er «et mirakel at det ikke har blitt utført et vellykket attentat ennå», skriver Politics Daily .

Les også: Dropper lunsjen med kongen?

Frykter ustabile personer

Obama og hans enorme følge ankommer Oslo om få uker. Sikkerhetsopplegget rundt nobelprisvinneren mangler sidestykke på norsk jord, og over 1000 politifolk skal holde orden i Oslo i dagene rundt utdelingen.

Obama vil etter alt å dømme ha med seg en stab på 700-800 personer. Den omfatter ikke bare sikkerhetspersonell, men alt fra sekretærer og leger til rådgivere og sjåfører. Mange av dem utgjør en såkalt «fortropp», og vil være på plass i Oslo fra og med slutten av neste uke.

(Artikkelen fortsetter)

Barack Obama innsettes som president

40.000 personer var involvert i å ivareta sikkerheten rundt Barack Obama da han ble innsatt som president i januar.

Foto: AP Photo/Doug Mills, Pool

Politiet tror at den største sikkerhetstrusselen mot Obama kommer fra sinnsforvirrede personer uten noen politisk agenda.

–Vi er ikke bekymret over det vi ser i dag, men vi har en levende trussel fra mentalt ustabile personer som har fokus på myndighetspersoner, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til TV 2 .

Flere rasistiske foreninger

En rapport fra Southern Poverty Law Center viser at valget av Barack Obama som president har gjort ytterliggående grupper mer rasistiske.

Høyreekstreme grupper har de senere årene blitt presset tilbake i USA, men er nå på marsj fremover igjen. Antallet rasistiske foreninger i USA har økt med 35 prosent dette tiåret, hevder senteret i sin rapport.

De mener at det finnes minst 50 bevæpnede organisasjoner som er motstandere av de føderale myndighetene. Enkelte av dem mønstrer tidligere politimenn og soldater.

(Artikkelen fortsetter)

Barack Obama og Secret Service

Flere grupper i USA er radikalisert etter at Barack Obama ble president i USA.

Foto: AP Photo/Alex Brandon

- En nøkkelforskjell til denne økningen er at den føderale regjeringen, som er hovedfienden for mange av disse, er styrt av en svart mann. I tillegg til økt innvandring av ikke-hvite, samt at andelen hvite synker i landet, gjør dette at flere innen den tidligere ikke-rasistiske patriotistbevegelsen har blitt radikalisert og mer opptatt av rase, heter det i rapporten.

Attentater fra amerikanere

Historisk sett er det nemlig i de fleste tilfeller amerikanere som har utført attentater mot amerikanske presidenter på amerikansk jord. I nyere tid er det kun Lee Harvey Oswalds attentat på John F. Kennedy som har vært vellykket.

Dette er andre velkjente attentater mot amerikanske presidenter i nyere tid:

  • Ronald Reagan ble i 1981 skutt og såret av en sinnsforvirret mann som skulle imponere skuespilleren Jodie Foster.
  • Både Bill Clinton og George W. Bush opplevde at sinte amerikanere kjørte fram til Det hvite hus og skjøt mot bygningen.
  • I 1994 forsøkte en amerikaner å krasje fly sitt Cessna-fly i presidentboligen – uten å lykkes. Han landet i stedet på plenen.
  • I 1975 skjøt en kvinne mot president Gerald Ford, men hun ble røsket i armen i skuddøyeblikket, slik at presidenten ikke ble truffet.

Økte bevilgninger

I vår digitale tidsalder er blogger, e-poster og sosiale medier (Facebook, og lignende) med på å gjøre terskelen for å fremsette trusler lavere enn tidligere. Ikke alle vet hva de gjør idét de trykker på «send»-knappen.

Alle truslene er heller ikke like troverdige, men sikkerhetstjenesten tør ikke annet enn å gjøre et forsøk på å undersøke de fleste av dem.

(Artikkelen fortsetter)

Attentatet på Ronald Reagan

I 1981 forsøkte John Hinckley å drepe Ronald Reagan for å imponere skuespilleren Jodie Foster. Reagan ble truffet, men bare lettere såret.

Foto: AFP PHOTO/FILES

Men det dreier seg selvsagt ikke bare om økte trusler på hjemmebane. Secret Service hevder i en rapport til Kongressen at trusselen fra terrorister er økende – både i antall og når man ser på våpenutvalget de besitter.

Det økte trusselbildet kan føre til at Secret Service fratas andre oppgaver de har, som for eksempel å avdekke økonomisk kriminalitet. Historisk sett ble Secret Service opprettet til nettopp dette formålet, men etterretning og sikkerhetsarbeid tar nå størstedelen av oppmerksomheten.

I dag beskytter Secret Service 32 personer – 24 av dem hele døgnet. Både budsjettet og antall ansatte har økt kraftig de siste årene. Årlig har Secret Service et budsjett på nærmere 10 milliarder kroner, og antall ansatte er nå 7055 personer.

Kom nært Clinton uten å bli sjekket

Ole O. Moen, professor i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo og forfatter av bok om USAs presidenter, sier til NRK.no at amerikanerne har en paranoid frykt for slike attentater. Han ser at beskyttelsen av presidentent har blitt vesentlig strengere de siste årene.

- Jeg var i Washington i 1993 da Bill Clinton og Al Gore ble innsatt som presidenter. Da gikk de opp langs hele Presidential Avenue. Men nå går nyvalgte presidenter bare noen få meter. Og i tillegg kunne jeg bevege meg helt fram til en stor folkemengde foran Clinton. Jeg var bare tre meter unna ham uten at noen hadde sjekket meg på forhånd. Det ville aldri ha skjedd i dag, sier Moen.