Tror Obama blir kaffetørst i Oslo

Obama kan fort ta en «Clinton» og dra på kafé når han besøker Norge, tror tidligere sikkerhetssjef.

Barack Obama
Foto: Jim Young / Scanpix/Reuters

Da Bill Clinton som første sittende amerikanske president besøkte Norge i 1999, overrasket han både publikum og sikkerhetsfolk da han plutselig fikk lyst på kaffe.

Pål Fivel

Pål Fivel

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Det hvinte i de blankpolerte bilene til de amerikanske sikkerhetsvaktene, og norsk politi måtte omdirigere hele vaktholdet slik at Clinton kunne stikke innom Pascal konditori på Solli plass i Oslo for å ta seg en kopp kaffe.

– Samme slag som Clinton

Pål Fivel jobbet den gang som sikkerhetssjef i oslopolitiet og hadde hovedansvaret for å ta vare på den amerikanske presidenten på hans norgesbesøk.

– Den kom brått på, minnes Fivel som ikke blir overrasket om Barack Obama gjør et lignende stunt når han besøker Norge for å motta fredsprisen i midten av desember.

Clinton på Pascal konditori

President Bill Clinton tok seg tid til en kopp kaffe og en croissant på Pascal konditori under sitt besøk i 1999.

Foto: Jon Eeg / Scanpix

– Det vil ikke forundre meg. Han er veldig mye av det samme slaget som Clinton. Han vil nok kunne tenkes å gå ut av sporet. Kanskje han vil gå på kafé han også. Jeg vet at kaféen i Oslo som fikk besøk sist, har forberedt seg på besøk i år også, forteller Fivel til NRK.

Forbereder seg

Og joda, på Pascal bekrefter daglig leder Johanne Olsson at de håper på et nytt presidentbesøk.

– Vi forbereder oss. Vi har skaffet oss personale som er sikkerhetsklarert, sånn at de er forberedt. Det har vært mye sikkerhetspersonell her og sjekket alle utganger, forteller Olsson som selv ikke får muligheten til å servere kaffe siden hun er svensk.

– Jeg har ikke bodd i Norge i mer enn fem år, og da er det visse regler som gjør at jeg ikke får være med, forteller Olsson.