Malala forstår meksikansk aktivist

Malala Yousafzai (17) ga torsdag uttrykk for at hun forstår hvorfor den meksikanske aktivisten stormet podiet da hun fikk tildelt Nobels fredspris i Oslo rådhus med hele verden som publikum.

Malala Yousafzai på en pressekonferanse i Norge

Malala Yousafzai sier hun forstår at også barn i Mexico lider og behovet for vekke oppmerksomhet om problemer som blir hysjet ned.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Tok seg opp til podiet

Mikrofonene plukket opp deler av det den unge meksikanske aktivisten og asylsøkeren sa til Malala:«Vær så snill, Malala. Mexico...».

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det har vekt oppsikt både i Norge og internasjonalt at en ung meksikansk asylsøker, som ikke var invitert til den høytidelige Nobel-seremonien onsdag, klarte å løpe opp på podiet og vifte med et meksikansk flagg. Først etter 12 sekunder ble han fjernet av sikkerhetsvaktene.

På en pressekonferanse dagen etter fikk fredsprisvinnerne, Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, spørsmål om hva de tenker om den ubudne gjestens opptrinn.

– Jeg forstår at barn lider i mange land, ikke bare i India og Pakistan. Gutten var fra Mexico. Det er problemer i Mexico, i USA, selv i Norge, svarte Malala.

– Det er svært viktig at barn står opp for sine rettigheter og gir beskjed. Da vil stemmene deres bli hørt, la hun til og viste til at hun selv har brutt grenser for å få fokus og gjennomslag for jenters rett til utdanning i eget hjemland.

På spørsmål om Malala ble redd da en aktivist tok kontakt med henne under prisutdelingen onsdag, benektet hun dette.

– Det er ingenting annet som skremmer meg, så hvorfor skulle jeg bli redd av dette, svarte hun lattermildt.

Samtaler med Erna

Fredsprisvinnerne møter Erna Solberg

Fredsprisvinnere Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ble møtt velkommen av Erna Solberg før samtalene ved Statsministerens kontor torsdag.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Torsdag fikk statsminister Erna Solberg (H) råd og tips fra årets fredsprisvinnere Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi om hvordan man skal øke barns mulighet til utdanning verden over.

– Det har vært en ære å møte de to nobelprismottakerne i dag, sa Solberg under pressekonferansen etter møtet.

Hun sa Norge og den norske regjeringen står sammen med Yousafzai og Satyarthi i kampen mot barnearbeid og for barns rett til utdanning.

– Utdannelse er det viktigste vi kan gi våre barn, og det er essensielt for å skape fred. Vi ønsker å la oss inspirere av disse to i kampen mot barnearbeid og for utdannelse for alle barn, fortsatte statsministeren.

– Men vi trenger at dere utfordrer oss, konkluderte hun.

Malala Yousafzai og Erna Solberg

Erna Solberg hadde ingen gavepakke å melde om da hun møtte fredsprisvinnerne til samtaler den 11.desember. Begge fredsprisvinnerne understreket likevel at de setter pris på Norges vilje og engasjement i kampen for barns rettigheter.

Ingen konkrete nye løfter eller penger

Kailash Satyarthi takket statsministeren for et godt møte, og sa at kampen avhenger av at hele verdens myndigheter står sammen.

– Ethvert barn som blir satt til barnearbeid, er ett for mye, understreket han.

– Vi setter pris på at den norske regjeringen har satt utdannelse så høyt på agendaen, utfylte Malala Yousafzai.

– Det er viktig at ikke bare norske myndigheter, men alle andre land også går inn for at alle barn skal få utdannelse utover grunnskolen, sa 17-åringen.

Solberg ga ingen nye løfter om penger til fredsprisvinnernes kampsaker.

– Det var ikke så viktig for oss å få konkrete forpliktelser, men vi hadde en veldig viktig diskusjon, som kan føre til viktige endringer. Det viktigste er viljen til å endre, og viljen her er sterk, så det er vi glade for, svarte Satyarthi.

Malala svarte at hennes inntrykk likevel er at norske myndigheter er sterkt forpliktet til hennes og Satyarthis sak – kampen mot undertrykkelse av barn og for skolegang.

– Jeg ser fram til framtidige norske bistandsprosjekter med mål om å sikre barns skolegang, utdypet hun.

Statsminister Erna Solberg la til at den norske regjeringen under møtet bekreftet løftene og bevilgningene de tidligere har gitt over budsjettet.

Erna Solberg og Kailash Satyarthi

Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai er storfornøyde med mottakelsen de har fått i Norge. - Jeg etterlater en del av meg i Norge, sier en smilende Satyarthi.

– Jeg etterlater en del av meg i Norge

Fredsprismottakerne svarte også på spørsmål fra pressen hvordan de siste dagene i Norge har vært.

– Varmen fra det norske folks hjerter har holdt kulden ute, så vi er veldig glade. Jeg kom for å få en fredspris, men jeg kommer til å etterlate en del av meg her i Norge, sa han.

– Jeg har uten tvil kost meg, selv om det har vært travelt. Det har vært en veldig viktig del av livet mitt å motta denne prisen. Hva kunne vel ha vært bedre? svarte Yousafzai retorisk.

Blant de som var til stede på det lukkede møtet torsdag, var Frp-politikeren Himanshu Gulati, som er Solbergs statssekretær.

Gjennom sine indiske foreldre har politikeren sterke røtter til India, Satyarthis hjemland.

– Det er veldig hyggelig at noen fra India, mine foreldres hjemland, blir beæret på denne måten, men begge fredsprisvinnerne har vært veldig opptatt av at de er her for sakens del. De er begge to flinke og inspirerende, sier Gulati og møtet med de to.

Norskpakistanske Hadia Tajik (Ap) er mektig imponert over måten den 17 år gamle fredsprisvinneren Malala Yousafzay framstår på og hva begge fredsprisvinnerne har oppnådd.

Den norskpakistanske stortingspolitikeren Hadia Tajik (Ap) møtte torsdag den pakistanske fredsprisvinneren og ungjenta Malala Yousafzai.

Skal møte flere på Stortinget

Senere på dagen dro fredsprisvinnerne videre til Stortinget for å snakke politikk sammen med stortingspresidenten, utenrikskomiteen og andre stortingspolitikere som Hadia Tajik.

Ap-politikeren Tajik har selv røtter fra Pakistan, og lar seg særlig imponere av den pakistanske ungjenta Malala Yousafza.

– Når Malala er i nærheten med sine 157 centimeter og 17 år, så føler jeg meg umoden, sier Tajik.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande gledet seg stort til å få møte de ferske vinnerene.

– Jeg gleder meg veldig. Det er noe spesielt å møte en 17-åring som har så stor kraft når hun uttaler seg, sa Grande til NRK.

Erna Solberg møter fredsprisvinnerne

– Det har vært en ære å møte de to nobelprismottakerne i dag, sa Erna Solberg da hun møtte Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.