Hopp til innhold

Kina fortsatt kritisk til Norge

Kina sier forholdet til Norge fortsatt er vanskelig, vel ett år etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris.

NOBELS FREDSPRIS 2010
Foto: Scanpix

– Vanskelighetene mellom Kina og Norge skyldes at den norske regjeringen tok feil beslutning da Nobelkomiteen ga prisen til Liu Xiaobo, sa talsmann Hong Lei i det kinesiske utenriksdepartementet til journalister på en pressekonferanse i dag.

Det kinesiske sinnet, som startet med tildelingen av Nobels fredspris i oktober i fjor til den kinesiske dissidenten som kinesiske myndigheter mener er en kriminell, varer ennå.

Kina fastholder at det ikke er noe skille på den norske Nobelkomiteen og norske myndigheter. Diplomatisk er forholdet mellom Norge og Kina på frysepunktet fortsatt, og deler av den norske handelen utsettes for sanksjoner. Det samme gjør norske journalister i Kina.

Da den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre forsøkte å strekke ut en hånd, ble den kontant avslått. Kina ønsker ikke å normalisere forholdet før Norge ber om unnskyldning for tildeling av fredsprisen.

– Vi håper at vår norske motpart vil ta noen praktiske grep for å gjenopprette utviklingen av det bilaterale forholdet, sa Hong Lei.

Hvilke grep som må til, utdypet ikke talsmannen.

Kampanje for Liu Xiaobo

Den kinesiske reaksjonen i dag kom etter at fem tidligere Nobel-prisvinnere lanserte en felles kampanje for å få løslatt Liu Xiaobo.

De fem er den sørafrikanske biskopen Desmond Tutu, den iranske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Shirin Ebadi, antilandmineaktivisten Jody Williams og parhestene fra Nord-Irland Mairead Maguire and Betty Williams.

Hans «nobelkolleger» frykter at han blir glemt så lenge Liu fortsatt er fengslet og hans venner og familie i Kina knebles.

Xiaobo ble arrestert og dømt for å ha skrevet et politisk manifest, Charter 08, som krevet demokrati i Kina og større respekt for menneskerettighetene. Det kinesiske lederskapet oppfatter slikt som oppvigleri og sikkerhetsrisiko.

– Det internasjonale samfunnet ser ut til å ha glemt – ett år etter fredsprisutdelingen – at Liu Xiaobo fortsatt sitter i fengsel under til dels harde vilkår, sier komiteen av fredsprisvinnere i en uttalelse.

– Vi ber derfor alle som kjemper for ytrings- og meningsfrihet å slutte seg til komiteens arbeide for å få løslatt Liu Xiaobo, heter det videre.

Både Amnesty International og Human Right Watch kom i dag med henstilling til Kina om å slippe fri fredsprisvinneren.

Også venner av Liu Xiaobo, hvor flere av dem var i Oslo i fjor på hans vegne, appellerer til verdenssamfunnet om fortsatt å presse på for å få ham løslatt.

Legitimeringskrise for regimet

Amerikaneren Carl Gershman, som er leder av den Kongress-støttede organisasjonen National Endowment for Democracy, sier til nyhetsbyrået AFP at fredsprisen til Liu Xiaobo har forsterket legitimeringskrisen for de kinesiske myndighetene.

Det offisielle USA har helt og fullt stilt seg bak Nobelkomiteens tildeling til den kinesiske dissidenten.

Leder av Representantenes hus Nancy Pelosi deltok da også under utdelingsseremonien i fjor, da prisvinnerens stol symbolsk stod tom.

Den tomme stolen ble en kraftfull anklage mot regimet, sa Gersham under en høring i en kongresskomité om Kina.

– Med den gripende symbolikken ble Nobel-seremonien bekreftelsen det internasjonale samfunnet har av deler av det kinesiske regimet, sa Gersham.

Liu Xiaobo har etter hva kilder i Kina forteller kun sluppet av fengselet to ganger i løpet av det siste året, den ene gangen da faren døde og den andre for to-tre uker siden.

Kona Liu Xia er fortsatt under husarrest i parets leilighet i Beijing og ingen har sett henne offentlig på ett år. Det sies at det kun er Liu Xias mor som får besøke henne.

Da UD-talsmann Hong Lei ble spurt om husarresten, svarte han at Liu Xias sak blir håndhevet i henhold til loven.