Hopp til innhold

Finanskomiteen avlyser Kina-tur på grunn av fredsprisbråket

Det dårlige forholdet mellom Kina og Norge etter Nobelprisutdelingen i 2010 fortsetter. Nå avlyser finanskomiteen på Stortinget en tur til Kina.

kinanorge

Stemningen var god da næringsminister Trond Giske møtte Kinas ambassadør Tang Guoqiang i januar 2010. Etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris knappe ti måneder senere, har det vært isfront mellom de to landene.

Foto: Marius Hansen / VG

I lang tid har komiteen jobbet for å få til en studietur der de skulle møte kinesiske myndigheter, men forholdet mellom Norge og Kina er så dårlig at sjansen til å få møte kinesiske politikere er lik null, skriver VG.

Komiteen har derfor besluttet å avlyse turen som skulle finne sted i mars neste år. Reisen er allerede utsatt én gang, og skulle opprinnelig ha funnet sted denne høsten.

– Vi har lenge ønsket dette, men de har sagt at vi ikke kommer til å få så mange møter. Da er det heller ikke noen vits i å reise, sier Gunvor Eldegard (Ap), som er leder av finanskomiteens reisekomité.

Nobelbråket går utover forholdet

Det er over ett år siden Thorbjørn Jaglad annonserte den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo som vinner av Nobels fredspris. Kinesiske myndigheter svarte med å fordømme tildelingen. De kalte den norske ambassadøren inn på teppet og krevde en offentlig beklagelse fra norske myndigheter.

Norge har nektet å gi en beklagelse, og det siste året har vært preget av isfront mellom de to landene.

Kinesiske myndigheter har avlyst en rekke delegasjonsbesøk siden tildelingen ble kjent, og bare én gang i løpet av det siste året har en norsk statsråd fått møte en kinesisk minister. Det skjedde i september, da olje- og energiminister Ola Borten Moe spiste lunsj med Xie Zhenhua, viseformann i Kommisjonen for nasjonal utvikling og reform.

Går utover norsk næringsliv

NHO mener at det iskalde forholdet etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til Liu Xiaobo, går ut over norsk næringsliv. Flere norske bedrifter opplever at prosessen med å få visum til Kina nå er langt mer komplisert og tar lengre tid enn tidligere.

– Det er ingen grunn til at forholdet mellom landene skal være problematisk, men når det er slik som nå, får det også effekter for næringslivet, sier NHO-direktør Petter Brubakk.

NOBELS FREDSPRIS 2010

En stol sto tom under fredsprisseremonien i Oslo rådhus 10. desember i fjor. Vinneren, den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sitter fremdeles fengslet i Kina.

Foto: Scanpix

AKTUELT NÅ