Hopp til innhold

Møter kinesiske myndigheter over helga

Fredspristildelingen til kinesiske Liu Xiaobo kan bli dyr for norsk industri. Over helga drar fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen til Beijing for å møte kinesiske myndigheter.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen sin reise til Kina over helga går som planlagt.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) møter Kinas utenriksdepartement i Beijing mandag. Til tross for de skarpe reaksjonene fra kinesiske myndigheter, regner Fiskeridepartementet med at de politiske samtalene går som planlagt.

Kina har varslet at utdelingen av Nobels fredspris vil kunne skade forholdet mellom dem og Norge, og det norske håpet om en handelsavtale med Kina står nå i fare for å briste.

En slik frihandelsavtale er viktig for å bygge ned handelsbarrierer – og spesielt å bygge ned toll på norske eksportvarer. Dersom Norge får på plass en slik avtale vil vi være det første landet i Europa som oppnår det.

Les alle NRKs artikler om pristildelingen

Ryker frihandelsavtalen?

Det er ikke lenge siden Stortingets utenrikskomité var i Kina for å få på plass en frihandelsavtale med landet. Temaet for møtet mellom Lisbeth Berg-Hansen og den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål er det bilaterale samarbeidet mellom de to landene, handelsspørsmål og ressursforvaltning.

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.

Foto: Storebrand

Makroøkonom i Storebrand, Olav Chen, sier at det etter i dag ser mye vanskeligere ut å få til en frihandelsavtale.

- Jeg tror det vil komme reaksjoner på ett eller annet vis fra kinesiske myndigheter. Det kan for eksempel være aktuelt å utsette en avtale mellom Norge og Kina, sier han til NRK.

Han sier at de norske varene som er mest interessante for kineserne er ulike industrivarer.

- Spesielt skipsbyggingsutstyr og andre tjenester og varer innen maritim sektor, ikke minst innen miljøteknologi.

Sterk økning i fiskeeksporten

Også fisk er en annen viktig vare som Norge selger i Kina. Det har vært en eventyrlig vekst innen norsk eksport av laks, og Kina er i ferd med å ta seg opp som et av de viktigste markedene.

I dag er Kina den åttende største kjøperen av norsk fisk, og hittil i år er det eksportert fisk dit for 1,5 milliarder kroner. Fiskeriråd Åshild Nakken sa tidligere i år til NRK at de planlegger nye markedsføringsfremstøt mot 1,3 milliarder kinesere.

Norsk fiskeeksport til Kina

I 2007 var statsminister Jens Stoltenberg i Beijing for å slå et slag for norsk fisk sammen med leder av Eksportutvalgt for fisk i Kina, Åshild Nakken.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Ja, folk flest bor jo i Kina. Det har et enormt potensial og vi ser at det er ett av de markedene som kommer til å seile opp som ett av de viktigste for norsk eksport av laks, sier hun.

Eksportutvalget for fisk håper nå at fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten ikke stopper arbeidet for en frihandelsavtale.

– Det kinesiske markedet er veldig viktig for Norge. Vi har store forhåpninger om at en frihandelsavtale skal forbedre og trygge markedsadgangen til Kina, sier Egil Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Eksportutvalget for fisk, til Sunnmørsposten.

- Må være mulig å kombinere

Arbeiderpartiets tidligere fiskeriminister og nåværende parlamentariske leder Helga Pedersen sier at dette er en pris som vil skape debatt.

- Men det må være fullt mulig å kombinere menneskerettsspørsmål og handelsforbindelser, sier hun til NRK.

Hun håper at Kina tar dette med fatning, og at de ser på det som en inspirasjon til å jobbe videre med menneskerettigheter.

- Millioner av kinesere har de siste årene blitt løftet ut av fattigdom, men også viktig å fokusere på menneskerettigheten, sier hun.