NRK Meny
Normal

– Måtte bli sterke farger til Obama

Når rundt 13.000 blomster pynter Oslo rådhus til Nobel-fest i dag, er det ikke tilfeldigheter som ligger bak utvalget.

Torbjørn Åkesson
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Ansvarlig blomsterdekoratør Torbjørn Åkesson begynte allerede lørdag med å nærmest ikle Rådhushallen finstasen.

Det er et fargerikt utvalg av blomster og frukt som møter den amerikanske fredsprisvinneren.

Mange hensyn å ta

– Er det en fargerik fredsprisvinner, forsøker vi å gjenspeile dette med en fargerik dekor, sier Åkesson til NRK.no.

– Men vi må også ta hensyn til at dette er en TV-overført utdeling, så vi må bruke sterke farger og kontraster. I tillegg harmonerer dekoren med bildene i Rådhuset, og de gullfargede krukkene og vasene vi har brukt, tar opp fargen på Nobelmedaljen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Torbjørn Åkesson

Det er mye som skal på plass før Barack Obama ankommer Oslo rådhus for å motta Nobels fredspris.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Endret fargene for Shirin Ebadi

Som blomsterdekoratør for Nobelpris-utdelingen for 13. gang, har Åkesson lang erfaring i å pynte opp Oslo rådhus til den høytidelige seremonien. Og det er ikke første gang han mente fredsprisvinneren måtte omkranses av sterke blomsterfarger.

– Jeg husker godt da Wangari Maathai fikk prisen i 2004. Hun hadde en sterk og absolutt fargerik personlighet. Da forsøkte jeg bevisst å få dette frem også i blomsterdekoren, forteller han.

Andre ganger har det vært andre hensyn å ta.

– Jeg tenker ut designet på dekoren lang tid i forveien. Men ett år, i 2003 da iranske Shirin Ebadi mottok prisen, gjorde jeg om på fargevalget da det ble klart at hun var vinneren, sier Åkesson.

– Ebadi er muslim, og grønt blir ofte brukt som symbol for islam. Derfor ville jeg at det også skulle bli den dominerende fargen, sier han.

Gjenbrukes i Oslo spektrum

Mens blomstene til Nobelprisene som deles ut i Stockholm kommer fra San Remo, den italienske byen der Alfred Nobel døde, kommer de fleste av blomstene som fyller Oslo rådhus, fra Nederland.

Etter utdelingsseremonien blir blomstene flyttet til Oslo spektrum, der de skal være med på å danne rammen rundt Nobel-konserten fredag.