NRK Meny
Normal

Ahtisaari: Gyngestolen må vente

Martti Ahtisaari hadde sett fram til en rolig pensjonisttilværelse. Så fikk han fredsprisen.

Martti Ahtisaari pressekonferanse

Martti Ahtisaari håper prisen inspirerer andre til å fortsette arbeidet for fred.

Foto: Helge Carlsen / NRK

- Jeg planla en rolig pensjonstilværelse i gyngestol med gode bøker, men da nyheten kom, fikk jeg telefoner som sa at jeg ikke kunne trekke meg tilbake, sa Ahtisaari under en pressekonferanse i Nobelinstituttet i Oslo tirsdag.

Video nsps_upload_2008_12_9_17_55_28_3184.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Støttar finsk syn på klasevåpen

Han la til at han var dypt takknemlig for å ha fått fredsprisen.

Nett-TV: Ahtisaari møtte pressen

- Ingen høyere anerkjennesle

- Først av alt vil jeg takke nobelkomiteen. Alle vet at det ikke er noen høyere anerkjennesle enn å få denne prisen, og jeg føler meg priviligert, sa Martti Ahtisaari da han møtte pressen i dag.

71 år gamle Martti Ahtisaari spilte en viktig rolle under forhandlingene som førte til at Namibia ble uavhengig fra Sør-Afrika i 1990.

Han forhandlet også fram den vellykkede fredsavtalen for Aceh-provinsen i Indonesia i 2005.

Les mer om fredsprisvinnerens bakgrunn: En kriseløser fra Finland

Ahtisaari understreket at livet så langt hadde vært en drøm, og at han tross en fattig barndom har fått en god utdanning og tatt fatt på spennende arbeidsoppgaver. Både i hjemlandet Finland, men også i flere viktige fredsoperasjoner verden over.

Etter å ha reist seg fra gyngestolen som nobelprisvinner, holder han døren åpen for å jobbe med lignende oppgaver framover, men som han sier:

- Jeg spurte kona mi om hva hun ønsket seg til jul. Hun svarte "mer av din tid", forteller Ahtisaari.

- Gore får ta seg av klimaet

Geir Lundestad, Martti Ahtisaari og Ole Danbolt Mjøs

Geir Lundestad, Martti Ahtisaari og Ole Danbolt Mjøs

Foto: Helge Carlsen / NRK

Den finske fredsprisvinnerens besøk i Norge har så langt gått rolig for seg, sett i forhold til fjorårets vinner Al Gore som skapte mediesirkus fra han landet på norsk jord.

På dagens pressekonferanse ble også Ahtisaari utfordret på hvordan han vil arbeide for å begrense klimaendringene.

- Skulle jeg støttet alt ville jeg mistet min kredibilitet. Jeg må fokusere på det jeg har arbeidet med opp gjennom årene. Likevel er jeg glad for at det er økt fokus på problematikken, men det får nesten Al Gore ta seg av, sier Ahtisaari.

- Positiv utvikling i Kosovo

Ahtisaari fikk mange spørsmål om Kosovos løsrivelse fra Serbia. En konflikt han selv har spilt en rolle i som spesialutsending for FN. Den gang uten å lykkes:

– Vi vil sakte, men sikkert se forbedringer i Kosovo. Flere land vil anerkjenne Kosovos uavhengighet, men jeg ser ingen endringer i Russlands holdning. Den må vi bare leve med, sier Ahtisaari som ser positivt på at EU overtar ansvaret for politi- og justissektoren i den nye staten.

På høyrentekonto

Martti Ahtisaari har ennå ikke bestemt seg for hva han skal bruke pengene til. - Jeg skal sette dem inn på høyrentekonto og forhandle med kona, siden det er hun som styrer finansene, sier Ahtisaari.

Han antydet også at en del av prispengene kan gå til hans organisasjon Crisis management initiative (CMI) og deres arbeid i Liberia.
Ahtisaari var i landet for to uker siden for å starte et mobilt folketellingsprosjekt i landet.

Vi har en lang vei å gå før vi stolt kan si at vi klarte å skape fred på samme måte over hele verden.

Martti Ahtisaari

Han understreket også viktigheten av internasjonal tilstedeværelse i det afrikanske landet.
- Vi må slutte å se etter en nedtrappingsstrategi, og i stedet fokusere på å gjøre jobben vår, sier Ahtisaari som understreket at finanskrisen ikke er noen unnskyldning for å ikke bidra.

På spørsmål om Vesten prioriterer å gå inn i fredsprosesser på sin halvdel av kloden, nikket Ahtisaari erkjennende:
- Her er det viktig at dere i pressen er med å sette fokus. Ledere i alle land har som oppgave å beskytte sitt folk. Mislykkes de, er det verdenssamfunnets oppgave. Vi har en lang vei å gå før vi stolt kan si at vi klarte å skape fred på samme måte over hele verden.

Overrasket vinner

Fra 1994 til 2000 var Ahtisaari president i Finland. I 2005 ble han utnevnt til FNs spesialutsending til forhandlingene om Kosovos status. Partene ble ikke enige, og Serbia vil fortsatt ikke anerkjenne Kosovo som selvstendig stat.

Ahtisaari var selv overrasket over å bli årets prisvinner, ettersom det er flere år siden han var blant favorittene til å motta prisen. For tida er han først og fremst engasjert i organisasjonen Crisis Management Initiative.

Nylig uttalte han at han er kritisk til fredsprosessene, eller mangelen på sådanne, i både Midtøsten og Afghanistan. Også de ytterliggående gruppene Hamas og Taliban må bringes til forhandlingsbordet, mener han.

Les også:

Flest hvite menn har fått prisen

- Skammelig, sier Ahtisaari

- Bryter med Nobels intensjon

Alt om fredsprisen: NRKs Nobel-magasin

Geir Lundestad og Martti Ahtisaari

Nobeldirektør Geir Lundestad og Martti Ahtisaari under pressekonferansen.

Foto: Helge Carlsen / NRK