– Har ikke latt oss påvirke av Kina

Høyres Trond Helleland sier forholdet til Kina ikke spiller inn når stortingsgruppa skal velge nye medlemmer til Nobelkomiteen.

Trond Helleland

Helleland sier Høyre vil ha medlemmer i komiteen som kan bekle alle verv.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

NTB meldte i ettermiddag at Høyre og Helleland åpner for å kaste dagens leder av komiteen, Thorbjørn Jagland, til fordel for en av sine egne kandidater som skal plukkes ut i løpet av høsten.

Overfor NRK moderer Helleland seg noe, og understreker at det ikke er stortingsgruppa som avgjør hvem som leder arbeidet med å finne Nobelprisvinneren.

– Jeg har ikke sagt at vi leter etter nye kandidater til ledere. Jeg har sagt at Høyre skal ha to medlemmer i Nobelkomiteen, og da leter vi naturligvis etter folk som er så gode at de er kvalifisert til alle verv i komiteen, sier Helleland til NRK.

– Samtidig understreker vi at det er komiteen selv som velger sin leder.

Avviser Kina-press

Stortingsgruppen har ennå ikke begynt prosessen med å finne aktuelle medlemmer til komiteen. Innen november skal partiets nye representant være klar.

– Vi ser etter folk med både politisk erfaring og akademisk bakgrunn, sier Helleland.

Thorbjørn Jagland har vært en omdiskutert skikkelse i komiteen i sine år som leder, med kontroversielle priser til blant andre Barack Obama og den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Helleland avviser at de nå forsøker å blidgjøre kinesiske myndigheter ved å bidra til å fjerne Jagland fra sjefsstolen.

– Overhodet ikke. Jeg har ikke snakket med kinesiske myndigheter og Høyres stortingsgruppe vil ikke la seg påvirke av det. Vi er kun ute etter å finne gode navn, og det burde alle være interessert i, sier Helleland.

– Vi setter ikke inn folk som skal være der på opplæring. Det skal være folk som kan gå inn og gjøre en god jobb fra dag en.

– Uheldig dobbeltrolle

Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann, Kristian Norheim, sier hans parti vil kaste Jagland som leder på grunn av hans jobb som leder av Europarådet, skriver Dagens Næringsliv.

– Jagland bør byttes ut. Det er åpenbart uheldig med en slik dobbeltrolle, sier Norheim.

Han mener Jaglands jobb og situasjonen i Russland fører til at han sitter i en uheldig dobbeltrolle hvor det sår tvil om komiteen er uavhengig.

– Komiteen er veldig opptatt av sin uavhengighet. Og komiteen vet at jeg som leder ivaretar komiteens uavhengighet, sier Jagland til avisen.

– Stortinget skal ikke blande seg

Til Dagbladet sier Jagland at han tror Hellelands utspill skjer på bakgrunn av det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.

– Alt det som har skjedd den siste tiden har jo sin bakgrunn i tildelingen til Liu Xiaobo, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Han mener Helleland går utover det som er Stortingets ansvarsområde:

– Det er fast praksis at Stortinget ikke blander seg inn i komiteens valg av leder og nestleder, sier han til avisen.

– Forholder seg til testamentet

Overfor NRK modererer Jagland seg om at forholdet til Kina har spilt inn.

– Jeg har sett over lang tid at spørsmålet om Kina har kommet opp i mange varianter, men jeg vet ikke hva som er bakgrunnen for Hellelands utspill, sier Jagland.

– Stortinget velger komiteen og komiteen velger sin ledelse. Jeg forholder meg til det. Prinsippene står fast i Nobels testamente, sier han.

– Vil du fortsette som leder i komiteen dersom du får fornyet tillit?

– Jeg er spurt av Arbeiderpartiet om å fortsette og det er opp til medlemmene om jeg fortsetter som leder. Det blir feil av meg å blande meg inn eller utøve press i den sammenheng, sier Jagland til NRK.