– Et historisk øyeblikk

Helen Mirren og Rosario Dawson var ikke i tvil da de ble spurt om å lede Nobelkonserten.

Video 9878c4b9-1902-40fb-aa2f-0e2f0abf35ab.jpg

VIDEO: Se NRKs intervju med Helen Mirren og Rosario Dawson i forbindelse med Nobelkonserten.

– Jeg følte en blanding av forbauselse og frykt. Jeg er bare en vanlig jente fra Essex, er jeg viktig nok til å være med på noe sånt, tenkte jeg. Men da jeg så hvem som var årets prisvinnere var jeg ikke i tvil, sier Helen Mirren.

Artisten Janelle Monae

Artist Janelle Monáe opptrådte under Øyafestivalen i sommer, og spiller på Nobelkonserten i kveld.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Nobelartistene og vertsskapet for konserten var søndag formiddag samlet på Oslo Plaza for å møte presse fra inn- og utland.

Mirren leder årets konsert sammen med skuespillerkollega Rosario Dawson, som lenge har engasjert seg i arbeid for kvinners rettigheter blant annet gjennom Amnesty International.

Dawson, som har spilt i blant annet «Sin City» og «Men In Black II», er stolt over å lede konserten.

– Jeg skjønte ikke hvorfor noen som drev med Nobels fredspris engang visste hvem jeg var. At tre kvinner får prisen er et historisk øyeblikk, og det er vidunderlig å være en del av det, sier den 32 år gamle skuespilleren.

Kvinner i fokus

Nobelkomiteen har hatt et uttalt ønske om at kvinner skal få en sentral plass under feiringen av prisvinnerne Leymah Gbowee, Tawakkul Karman og Ellen Johnson Sirleaf.

Kvinnene er i flertall under kveldens konsert. Blant artistene som opptrer er Ellie Goulding, Evanescence, Jill Scott og Angelique Kidjo.

– At lille meg fra Kansas opptrer sammen med så mange store artister gjør meg beæret. Og jeg føler et stort ansvar overfor unge jenter hver gang jeg lager og framfører musikk. Hvordan jeg kan gjøre livene deres enklere er mitt utgangspunkt for musikken, sa artist Janelle Monáe under pressekonferansen.

Nobels fredspriskonsert 2011 ser du direkte på NRK1 og NRK.no i kveld kl 20.00.

LES OGSÅ:

Angelique Kidjo, David Gray og Kaori Tsushima.

Angelique Kidjo, David Gray og Kaori Tsushima under søndagens pressekonferanse.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX