– Denne kvelden tilhører det norske folk

OSLO SPEKTRUM (NRK): Fredsprisvinner Malala takket det norske folk under Nobels fredspriskonsert 2014, en festkveld fylt med opptredener fra norske Gabrielle, Bollywood-dansere og rockeveteranen Steven Tyler.

Malala Yousafzai talte til Oslo Spektrum

– Jeg har allerede takket mange mennesker ved ulike anledninger, men denne kvelden tilhører det norske folk, sa Nobels fredsprisvinner Malala Yousafzai under fredspriskonserten i Oslo Spektrum. Sammen med Kailash Satyarthi ble hun hedret for sin kamp for barns rettigheter.

Queen Latifah ledet årets fredspriskonsert til ære for de to fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. 44-åringen er den første verten som selv også opptrer under konserten, og åpnet festen med låten «U.N.I.T. Y» til stor begeistring fra salen.

Fra scenen i Oslo Spektrum uttrykket fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi stor takknemlighet for mottakelsen de har fått i forbindelse med nobelprisutdelingen.

– Jeg har allerede takket mange mennesker ved ulike anledninger, men denne kvelden tilhører det norske folk, sa 17-åringen.

– En bit av hjertet mitt ligger igjen i Norge, konstaterte en berørt Kailash Satyarthi.

Nobels Fredspris 2014

Kronprinsparet var på plass i salen under fredspriskonserten i Oslo Spektrum, sammen med leder i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Gabrielle eneste norske artist

Gabrielle Leithaug fra Bergen var den eneste norske artisten som opptrådte under kveldens konsert. Hun ble tidligere på dagen beskrevet som «en av mine favoritter» av Nobelvertinnen Queen Latifah, som ga følgende introduksjon:

– Fredsprisen er ikke det eneste som kommer fra dette flotte landet, før Gabrielle entret scenen med hiten "Fem fine frøkner".

– Jeg er så takknemlig for å være her. Jeg vil tilegne denne neste sangen til to av de mest inspirerende og modige folkene i verden i dag, Malala og Kailash Satyarthi, sa Gabrielle, før hun fremførte sin andre låt,« I Believe».

Se Gabrielle sin opptreden under Fredspriskonserten:

Gabrielle sin opptreden ved Nobelkonserten.

TV-overføring i India

Gabrielle ble etterfulgt av det britiske stjerneskuddet Laura Mvula, som fremførte låtene «That's Alright» og «Sing to the Moon», før fredsprisvinner Kailash Satyarthi entret scenen.

Årets fredspriskonsert direktesendes i Norge, og for aller første gang også i India, fredsprisvinner Kailash Satyarthis hjemland.

I talen sin ba fredsprisvinneren publikum jobbe for en samlet verden gjennom medfølelse for barna.

– Det kan vi gjøre hvis vi kjenner at barnet inni oss fortsatt er levende, sa fredsprisvinneren, som har fått utmerkelsen for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom.

Han hadde valgt indiske Amjad Ali Khan som sin ønskeartist.

– Ragaen vi presenterer er for fred, og er en hylles til fredsprisen, til Kailash Satyarthi og til Malala, sa artisten, som er en av verdens fremste utøvere på det tradisjonelle indiske instrumentet Sarod.

Se Kailash Satyarthis tale under fredspriskonserten:

Se Kailash Satyarthi sin tale

Bollywood-fest

Skuespillerinnen Freida Pinto, kjent fra filmen «Slumdog Millionaire», var på plass for å introdusere den energiske dansegruppen Bolly Flex. Bollywood-dansegruppen er kjent for sine spektakulære danseforestillinger, og bød på et forrykende show i Oslo Spektrum til en A.R. Rahman-medley.

Den svensk-gambiske sangeren Seinabo Sey fulgte opp med debutsingelen sin «Younger», som også har blitt hedret med en remiks av norske Kygo.

Se Bollywood-danserne Bolly Flex opptre under fredspriskonserten:

Bollywood dansere

Rockeveteraner på plass

Bak et hvitt flygen fremførte veteranrockeren Steven Tyler Aerosmith-hiten «Dream On». Han fikk vist at falsetten fortsatt er på plass, før Nuno Bettencort fra Extreme inntok scenen og de to fremførte hiten «More than Words», etterfulgt av «Living on the Edge».

Se Steven Tylers opptreden under fredspriskonserten:

Steven Tyler

Gruppen Girls of the World sang «I Am Malala» før fredsprisvinneren selv entret scenen.

– I dag er jeg glad for at denne prisen blir gitt til folk som kjemper for barns rettigheter, sa Malala.

–Jeg er 17 år, ikke veldig høy, men jeg har lovet meg selv at jeg vil kjempe for barns rettigheter, sa fredsprisvinneren.

Hun uttrykket takknemlighet for søkelyset som settes på barns rett til utdanning gjennom prisutdelingen, før hennes ønskeartist, pakistanske Rahat Fateh Ali Khan, fikk salen på beina under kveldens avslutningsnummer.