Hopp til innhold

- Det har blinket rødt i 40 år

- Den røde lampen har blinket i 40 år. Takk Gud for at alle er her i dag. Hadde ikke vi vært her, ville ikke pressen vært her, og da ville ingen brydd seg, sa Annie Lennox på dagens Nobel-pressekonferanse.

Pressekonferansen

Alicia Keys, Uma Thurman, Kevin Spacey, Annie Lennox og Morten Harket.

Foto: Paal A. Svendsen

CO₂ i atmosfæren
420.4 ppm
1,5-gradersmålet
+1.05 °C
Les mer  om klima

Men hovedfokus blant pressefolkene var Uma Thurman, som fikk spørsmål om hva hun tenker om miljøet og den krisen vi er inne i.

- Det er viktig for oss å lære å gjenvinne, og gjøre de små tingene. Jeg bor på Manhattan, og der får man bot om man gjør det feil.

Vårt yrke er å produsere filmer og shows som skal fokusere på måten vi behandler hverandre på. Vi skal historier som varer, og som får publikum til å tenke seg om.

Kevin Spacey

- Alle her i panelet har lyst å lære mer om hvordan vi kan endre livene våre for en felles overlevelse. Jeg snakket med Al Gore om dette, alt fra lyspærer til el-biler, og er enige om at det er viktig at vi er her for å sette fokus på miljøet, sa Thurman.

Fleipete Spacey

På spørsmål omkring kritikken om at Nobel-showet er blitt for amerikanisert, om fokus er på kjendisene ikke tema, svarte en fleipete Kevin Spacey:

- Sorry Gore!

Spacey fortsatte:

- Vårt yrke er å produsere filmer og shows som skal fokusere på måten vi behandler hverandre på. Vi skal lage historier som varer, og som får publikum til å tenke seg om.

- Men dette er vårt ansvar. Det er viktig å delta fordi det er mange unge som ser på showet, og i tillegg til å se og høre på artistenre vil il det bli en diskusjon som dreier seg omkring hva de kan gjøre. Kanskje de kan lære foreldrene noe, sa Spacey.

- Jeg kan ikke kommentere på kritikk,men jeg må si at jeg er beæret over å få være her, avsluttet Oscar-vinneren.

- Al ringte meg

Spacey fortsatte humor-showet da han ble spurt om hvor anerkjent det å få være vert for dette showet blant deres kolleger:

- Kollegene våre hater oss nå, sa Spacey.

Uma Thurman sa at hun tror og håper at dette er viktig for alle i hennes bransje.

Også Melissa Etheridge var til stede. Hun ble spurt av vert for pressekonferansen, Per Sundes, hvordan hun ble engasjert i filmen til Al Gore.

- Al ringte meg, og spurte om jeg ville komme å se slideshowet hans, og at han skulle lage en film om det. Så spurte han om jeg ville lage musikken, og det sa jeg ja til.

- Jeg følte jeg måtte delta i noe jeg kunne endre. Det kan vi alle sammen, alle som er her i dag, sa Etheridge til pressen.

- Tenker på dr. King

Spacey, som fikk reportere og fotografer til å bryte ut i latter flere ganger, dro til slutt kommentarene ned på et seriøst nivå, og sa at det er viktig for dem som artister og kjendiser å få folk til å gjøre noe.

- Folk over heleverden må bli engasjert, i New York, Los Angeles, Chicago, Spania, her i Norge, overalt, sa han.

Alicia Keys mener Nobelprisen er en svært viktig pris.

Keys og Thurman

Alicia Keys og Uma Thurman

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

- Den er viktig fordi den betyr så utrolig mye globalt sett. Jeg tenker på Martin Luther King jr, og da skjønner jegat alt er mulig.

Det er vårt ansvar å finne det beste i oss. At en mann eller en kvinne, fra hvilken som helst by hvor som helst i verden kan kan ha en så stor innvirkning på hele verden er helt utrolig.

Det er ikke noe skille mellom rase eller hudfarge: Målet er det samme, sa Keys til applaus fra både media og de andre i panelet.

Alicia Keys holdt i går kveld en liten oppvarmingskonsert i baren på SAS-hotellet på Holbergsplass.

Se fra den her: Hemmelig Oslo-konsert

- Ingen ville brydd seg

Den eneste norske artisten i panelet var Morten Harket. Han ble spurt om hvorfor han begynte å sette fokus på miljøet for 15-20 år siden.

- Jeg har alltid vært nysgjerrig på livet og mekanismene i det som skjer rundt oss. Jeg ville se på hvem vi er og hvem vi vil være. Miljøkampen handler om sunn fornuft. Vi må se hva som skjer og hvordan alt henger sammen, sa Harket.

Annie Lennox, som har støttet Green Peace lenge, fikk siste ordet i dag.

- Vi deler alle denne planeten. Dere lurer på om kjendiser kan redde planeten. Vel, det røde lyser har blinket i 40 år. Takk Gud for at alle er her i dag. Hadde ikke vi vært her, ville ikke dere (pressen, journ. anm.) vært her, og da ville ingen brydd seg.

- Vi må alle gjøre de små tingene, men jeg er redd det begynner å bli sent. Men la oss forsette den jobben vi gjør. Nå er det opp til regjeringer som sammen må stå sammen og gjøre de store endringene, sa Lennox.

Artister som skal underholde i Oslo Spektrum i kveld, et show som du kan følge på NRK1, er:

 • Alicia Keys
 • Annie Lennox
 • Kylie Minogue
 • Earth Wind & Fire
 • Melissa Etheridge
 • Morten Harket
 • KT Tunstall
 • Juanes
 • Junoon
 • Nick Davies
 • Kringkastingsorkestret.