NRK Meny
Normal

Protest mot skjeggete dame i Eurovision

En gruppe opprørte hviterussere har startet en underskriftskampanje for å få Østerrikes bidrag klippet bort fra neste års Eurovision Song Contest i København.

Conchita Wurst

Conchita Wurst deltar for Østerrike i neste års Eurovision Song Contest i København.

Foto: Paz Stammler Photography

Østerrikes bidrag i neste års Eurovision-finale, Conchita Wurst, skaper sterke reaksjoner i Hviterussland. En gruppe opprørte borgere i landet har startet en underskriftskampanje som har som mål å få Wurst klippet bort fra sendingen.

– Den populære konkurransen fyller våre barn med liberale europeiske ideer, og blir senter for sodomi (eldre betegnelse på seksuelle handlinger som etter religiøse, juridiske og kulturelle normer ble ansett for å være «mot naturen», journ.anm.), heter det i underskriftskampanjen ifølge nettavisen NEWSru.com.

Avlevert til myndighetene

Forrige uke ble underskriftene levert til hviterussiske myndigheter. Wurst er egentlig den 24 år gamle mannen Tom Neuwirth, noe som forklarer skjegget. Karrieren som Conchita Wurst begynte for to år siden i talentshowet «Die große Chance».

Ifølge hviterusserne promoterer Wurst en uakseptabel livsstil.

Conchita Wurst i Eurovision Song Contest

Conchita Wurst sier hun kjemper for mer aksept og toleranse.

Foto: Paz Stammler Photography

Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om underskriftskampanjen, fordi den viser meg at jeg er på vei i riktig retning. Den viser meg at det er mer enn nødvendig å kjempe for det jeg tror på. Alle bør kunne leve sitt liv slik de ønsker, så lenge ingen blir skadet, skriver Wurst i en e-post til NRK.no.

Hun har innsett at folk har forskjellige meninger om det hun gjør – men det står ikke i veien for hennes drøm.

– Det er mennesker som liker meg, og det finnes mennesker som ikke gjør det. Men det handler ikke om å bli likt eller elsket. Jeg bare ber om og kjemper for mer toleranse og aksept, sier Wurst.

Usikkert antall underskrifter

Ifølge den europeiske kringkastingsunionen EBUs regler må TV-stasjonene sende hele showet, og kan ikke utelate deler av det. Hviterussisk TV sendte hele den internasjonale finalen i 2007, da den danske dragartisten DQ deltok med låten «Drama Queen». Hvilken sang Wurst skal synge er ennå ikke bestemt.

Eurovision-bloggene wiwiblogs.com og oikotimes.com er i tvil om dette vil ha noe å si for den østerrikske deltakeren. Hviterussiske myndigheter har heller ikke offentliggjort hvor mange som har skrevet under på kampanjen.

Alt om: Melodi Grand Prix