Hopp til innhold

Forskning: Eurovision gjør deg gladere

LISBOA (NRK): Engelsk forskning viser at land som deltar i Eurovision Song Contest har en gladere befolkning med økt livstilfredshet enn dem som ikke gjør det.

fan finland

GLADE: Det har vært få sure mennesker å se i Lisboa under Eurovision-dagene. NRK møtte blant annet finske Roy Lanonislad og «Hippie» som sier Eurovision er årets beste begivenhet.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

I disse dager går Eurovision Song Contest 2018 av stabelen i Lisboa.

Solen skinner og folk smiler blant glitter og paljetter – nå viser også en undersøkelse fra Imperial College London at musikkonkurransen gjør innbyggerne gladere, skriver SVT.

Fire prosent lykkeligere

Undersøkelsen ved navn «Euphoria or Only Teardrops?» viser at sannsynligheten for å være fornøyd med livet øker med fire prosent hos mennesker for hver tigradsplassering på Eurovision-resultatene.

Tallene er hentet fra 2009, da Norge vant for tredje gang, og regnet frem til 2015. 160 000 personer fra 33 europeiske land har deltatt i undersøkelsen.

Havner landet ditt på åttende plass, er du altså statistisk sett fire prosent lykkeligere enn om landet ditt blir nummer tolv.

Men skulle hjemlandet gjøre det dårlig, er fortsatt nivået av lykke høyere enn blant befolkningen i landene som ikke deltar.

Han og Norge kniver mot sytten andre land om ti finaleplasser.

FINALEKLAR: Lørdag kveld kl.21 skal Alexander Rybak knive om årets seier mot 25 andre land. Siden starten av uken har han falt drastisk på betting-listene.

Vinnerne blir ikke gladere

Forskerne bak resultatet sier at dette passer bra med tidligere forskninger som viste at suksess i store arrangementer, kan øke en nasjons helse og velferd.

Dr. Filippos Filippidis er en av forskerne på prosjektet. Han påpeker at bare det å delta i Eurovision gir befolkningen noe positivt å diskutere om, istedenfor negative hendelser i nyhetsbildet.

– Det øker mengden av godfølelse, selv blant personer som ikke er så interessert i konkurransen. Jeg husker da Hellas vant i 2005. Da virket det som at personer generelt var i et bedre humør, skriver Filippidis på Imperials nettside.

Forskeren legger til at det samme gjelder for andre store arrangementer, som blant annet amerikanske Super Bowl. Her viser forskningen lignende resultater.

Derimot viser forskningen at vinnerne ikke blir lykkeligere enn de andre landene som deltar.