Unngå bananfella på kjøkkenet

Bananen er ikke like god venn med alle de andre i fruktfatet. Legger du feil frukt sammen med bananen blir den fortere brun.

Kaffetrakter, kaffefilter, og fruktfat på en sort benk ved en blå vegg

Du kan sammenligne epler og pærer, men legger du eple sammen med bananen er det mye som skjærer.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Vi kaster svimlende 140.000 bananer hver dag. En million i uka.

Den stakkars bananen har brukt ti måneder fra den var et lite frø på å reise hjem til deg.

Skylder vi ikke den gule energibomben en tur ned i magen fremfor matsøppla?

Uvenn med eple

Frukt

Når bananen begynner å bli brun kan du bruke den i bakst eller kutte dem opp og fryse de ned til smoothie.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Synlige fruktfat i stua eller på kjøkkenet gjør det lettere å ta seg et eple eller hive i seg en banan.

Begge fruktene er fine mellommåltider. Men de er ikke spesielt gode venner, og de vil helst ikke leke sammen.

– Epler avgir etylen, som fremskynder modningsprosessen hos andre frukter. Legger du epler og bananer sammen blir bananen moden veldig raskt, forklarer Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Men eplets hemmelige våpen er ikke bare negativt. Trenger du spisemoden mango eller avokado, kan du modne dem med eple.

– Du får størst effekt hvis du legger dem tett sammen i en papirpose. Det samme gjelder for tomaten, den modner også annen frukt raskere, forteller Byermoen.

Skal du ha tacogjester kan du bruke banan eller eple for å få rett konsistens på mangoen og avokadoen.

I alle andre tilfeller bør de ligge hver for seg.

Se hvordan Noobwork forsøker å redde brune bananer i andre episode av «Matsjokket».

Hater kjøleskap

Dame med lys, blomstrete topp og kort mørkt hår foran grønne busker

– Jeg synes bananen er best rett før den blir brun, da er den akkurat passe myk og veldig søt, sier Gerd Byermoen.

Foto: Frukt.no

– Både epler, pærer og de fleste grønnsaker bør være i kjøleskap. Men eksotiske frukter som er oppvokst i varmt klima trives best på kjøkkenbenken, sier Byermoen.

Da tenker hun særlig på mango, melon, avokado, agurk og tomat.

– De inneholder masse vann, og smaker best om de lagres på benken eller i et svalskap, legger hun til.

I tilfelle du ikke visste det: Både agurk og tomat er en frukt, selv om de ofte kalles grønnsaker.

– Bananen trives aller best ved 15 grader og blir faktisk ødelagt i kjøleskapet. Da får den en gressaktig smak som aldri blir borte igjen, forklarer Byermoen.

Hvis de blir brune

Brune bananer i grønn bolle på trebord

Har bananene blitt brune betyr ikke det at de må kastes.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Når en banan er brun så er den som regel bare brun utenpå. Uten rift i skallet er den fin inni, sier Anne Marie Schrøder fra Matvett.

En banan som begynner å bli brun og moden, betyr bare mer smak.

– Modne bananer har andre bruksområder, for bananen skal brukes til forskjellige ting: spis de grønne og bruk de modne i grøt eller pannekaker, oppfordrer hun.

– Brun banan er fint som naturlig søtning i kaker. Bak deg et bananbrød eller lag bananpannekaker, foreslår kokken Magnus Tvedt-Øresland.

Passer det ikke å lage noe der og da kan du fryse dem ned i biter.

– Da har du frossen banan du kan bruke til å lage is eller smoothie senere, legger han til.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)