Vi kaster svimlende 140.000 bananer hver dag. En million i uka.
Den stakkars bananen har brukt ti måneder fra den var et lite frø på å reise hjem til deg.
Skylder vi ikke den gule energibomben en tur ned i magen fremfor matsøppla?
Uvenn med eple
Når bananen begynner å bli brun kan du bruke den i bakst eller kutte dem opp og fryse de ned til smoothie.
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRKSynlige fruktfat i stua eller på kjøkkenet gjør det lettere å ta seg et eple eller hive i seg en banan.
Begge fruktene er fine mellommåltider. Men de er ikke spesielt gode venner, og de vil helst ikke leke sammen.
– Epler avgir etylen, som fremskynder modningsprosessen hos andre frukter. Legger du epler og bananer sammen blir bananen moden veldig raskt, forklarer Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Men eplets hemmelige våpen er ikke bare negativt. Trenger du spisemoden mango eller avokado, kan du modne dem med eple.
– Du får størst effekt hvis du legger dem tett sammen i en papirpose. Det samme gjelder for tomaten, den modner også annen frukt raskere, forteller Byermoen.
Skal du ha tacogjester kan du bruke banan eller eple for å få rett konsistens på mangoen og avokadoen.
I alle andre tilfeller bør de ligge hver for seg.
Se hvordan Noobwork forsøker å redde brune bananer i andre episode av «Matsjokket».
Hater kjøleskap
– Jeg synes bananen er best rett før den blir brun, da er den akkurat passe myk og veldig søt, sier Gerd Byermoen.
Foto: Frukt.no– Både epler, pærer og de fleste grønnsaker bør være i kjøleskap. Men eksotiske frukter som er oppvokst i varmt klima trives best på kjøkkenbenken, sier Byermoen.
Da tenker hun særlig på mango, melon, avokado, agurk og tomat.
– De inneholder masse vann, og smaker best om de lagres på benken eller i et svalskap, legger hun til.
I tilfelle du ikke visste det: Både agurk og tomat er en frukt, selv om de ofte kalles grønnsaker.
– Bananen trives aller best ved 15 grader og blir faktisk ødelagt i kjøleskapet. Da får den en gressaktig smak som aldri blir borte igjen, forklarer Byermoen.
Hvis de blir brune
Har bananene blitt brune betyr ikke det at de må kastes.
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK– Når en banan er brun så er den som regel bare brun utenpå. Uten rift i skallet er den fin inni, sier Anne Marie Schrøder fra Matvett.
En banan som begynner å bli brun og moden, betyr bare mer smak.
for bananen skal brukes til forskjellige ting: spis de grønne og bruk de modne i grøt eller pannekaker, oppfordrer hun.
– Brun banan er fint som naturlig søtning i kaker.
foreslår kokken Magnus Tvedt-Øresland.Passer det ikke å lage noe der og da kan du fryse dem ned i biter.
– Da har du frossen banan du kan bruke til å lage is eller smoothie senere, legger han til.