Hopp til innhold

– Lykke er smittsomt

– Lykken er som et virus. Den er smittsom. Vi mennesker har muligens en biologisk mekanisme som gjør det gunstig å hjelpe andre, sier psykolog Ragnhild Bang Nes.

Barn lærer å lese

Når man gjør noe godt for andre, øker aktiviteten i hjernens belønningssenter. Mye tyder på at vi har en biologisk mekanisme som gjør det gunstig å hjelpe andre. Illustrasjonsfoto.

Foto: Uschi Hering / Scanstock

Hvis du er et lykkelig menneske, forandrer du ikke bare deg selv. Folk rundt deg får også en dose av de positive følelsene dine, og blir påvirket av dem.

– Ny forskning viser på en fascinerende måte hvordan egen lykke og glede henger sammen med dem vi omgir oss med. Lykke kan spres fra menneske til menneske. Vi tenker for lite over hvordan vi faktisk påvirker hverandres lykke, sier psykolog Ragnhild Bang Nes til NRK.no.

Ragnhild Bang Nes

– Å glede andre er en av de beste kildene til egen glede, sier psykolog Ragnhild Bang Nes.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Forskningen viser blant annet at en lykkelig venn gjør oss mer lykkelig enn lønnsøkning. Dessuten tyder alt på at mennesker som opplever mye positive følelser både har bedre helse, og at de lever lenger.

– Det er vanskelig å ikke bli negativt påvirket av en sur og gretten nabo eller en vanskelig kollega. På samme måte har positive følelser en smitteeffekt på menneskene du har rundt deg. Det gjelder enten du kjenner dem eller ikke, sier psykologen.

– Et lite smil eller en hyggelig kommentar fra selv en ukjent kan gjøre en dårlig dag mye bedre for begge, sier Bang Nes.

Hun er forsker på Folkehelseinstituttet, med lykke, livskvalitet og psykisk helse som noen av sine spesialområder.

LES OGSÅ:

Sin egen lykkes smed

Bang Nes mener at folk flest er for tilbakeholdne med å være til stede i livet til både kjente og ukjente. Mange går ut fra at det viktigste er å være sin egen lykkes smed.

– Vi bør bli flinkere til å ta kontakt med menneskene omkring oss. På bussen, i butikken, på benken i parken. Eller i barnehagen, skolen, treningssenteret og på jobb. Potensialet er alltid til stede for å glede andre. Selv tilfeldige møter kan ende opp med et langvarig og støttende vennskap, sier hun.

– Når livet ikke går på skinner, kan noen føle seg provosert av folk som går rundt og smiler hele tiden. Og det kan være slitsomt å stadig lese og høre at man skal være så og så lykkelig.

Men psykologen understreker at det ikke er naturlig at vi skal være lykkelige hele tiden.

– Det er heller ikke like lett for alle å relatere seg til andre mennesker, sier hun.

– Noen av oss er veldig sosiale, mens andre sliter mer med sosiale møter. Likevel tror jeg at smitteeffekten av andres lykkefølelse stort sett er positiv. Det er i hvert fall vanskelig å peke på skadevirkninger av det å være medmenneske gjennom smil, kontakt og oppmuntring, sier Bang Nes.

Lykke kan læres

I NRKs tv-serie Oppdrag lykke, der fire personer får hjelp til å gjøre hverdagen mindre grå og lykkefølelsen sterkere, er ett av hovedbudskapene at lykke kan læres.

– Det er hyggelig å gjøre noe for en selv. Men eksperimenter med forsøkspersoner viser også at hvis man gjør noe godt for andre, øker aktiviteten i hjernens belønningssenter, og man opplever positive følelser. Vi mennesker har muligens en biologisk mekanisme som gjør det gunstig å hjelpe andre. Det har hatt stor betydning for vår utviklingshistorie, sier Bang Nes.

Og det skal egentlig ikke så mye til, mener hun. Det handler om å være til stede i hverandres liv, også til dem som ikke står deg nærmest:

– Ta kontakt, slå av en prat eller inviter noen til en kopp kaffe. Eller meld deg frivillig til en oppgave på skolen eller eldresenteret.

Lykke er folkehelse

– Positive følelser gjør at vi tar mer initiativ. Mulighetene til å hjelpe andre ligger rundt deg hele tiden, litt avhengig av aldersgruppe og livssituasjon. Smitteeffekten er en vinn-vinn-situasjon, fordi det å glede andre er en av de beste kildene til egen glede, sier Bang Nes.

Hun mener at det å spre glede til andre ikke bare handler livskvalitet, men om psykisk helse mer generelt:

– Omtanke og sosial støtte kan ofte avgjøre om du kommer helskinnet gjennom en livskrise. For enkeltmennesker, som for politikere og helsevesen, er det viktig å forstå betydningen av å fremme positivitet og slik styrke mestringsevne og livskvalitet for både den enkelte, familier, arbeidsplasser og lokalsamfunn, sier psykologen.

  • Del dine lykkebilder med NRK.no! Du bør også få med deg alle de nydelige bildene andre har sendt innn til #nrklykke!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)