Hopp til innhold

Slik blir du mer effektiv

E-poster skal besvares, mat skal lages og hus skal vaskes. Her får du rådene som gjør deg mer effektiv i hverdagen.

kalender

Ønsker du å bli mer effektiv, hjelper det blant annet å skrive ned alle planer og avtaler.

Foto: Sunniva Ottersen Bærug / NRK

Høsten og hverdagen er tilbake. Det er nye oppgaver som skal løses, mål som skal nås og bøker som skal leses. Men ofte rekker vi aldri det vi har tenkt og planlagt.

Her er ni tips fra Ragnhild Kvålshaugen og Stig Berge Matthiesen fra Handelshøyskolen BI som gjør deg mer effektiv:

1. Skriv ned alt av planer og oppgaver

Notater
Foto: Sunniva Ottersen Bærug / NRK

Korttidsminnet har begrenset kapasitet. Dessuten fungerer hodet bedre dersom du har færre ting å huske på. Skriv derfor ned alt av avtaler, planer og oppgaver.

2. Unngå å ha flere baller i luften

Multitasking

Å få ting gjort er lettere sagt enn gjort.

Foto: Sunniva Ottersen Bærug / NRK

Sitter du med musikk i ørene, svarer på en e-post mens du ser på tv? Da reduserer du antakelig effektiviteten. Begynn derfor på en oppgave, og legg andre oppgaver og gjøremål til side. Målet med multitasking er å få gjort mest mulig, men fører til det motsatte.

3. Øv deg på å være mer tilstede

Meditasjon
Foto: Scanstockphoto. Illustrasjonsfoto

Meditasjon og oppmerksomhetstrening kan være nyttig for å bli mer effektiv. Dette reduserer stress og gjør deg mer tilstede i hverdagen, slik at du lettere klarer å konsentrere deg om det du skal.

4. Finn kjernetiden din

Klokke
Foto: Adrian Hancu / Colourbox

Når på døgnet er du mest opplagt? For noen kan det være tidlig om morgen, for andre sent på kvelden. Finn ut når du er mest opplagt og bruk denne tiden til å løse de viktigste oppgavene.

5. Prioriter og si nei

Tenke
Foto: Laurence Mouton / Laurence Mouton / PhotoAlto. Illustrasjonsfoto.

Finn ut hva du vil og hvilke verdier som er viktigst for deg. Dermed blir det enklere å prioritere. Oppgaver du ikke har tid til i dag, kan du gjøre i morgen eller delegere bort til andre. I tillegg er det viktig å kunne si nei for å kunne få mer tid til det du vil.

6. Fortell familie og venner om målene dine

Venner og familie
Foto: colourbox.com

La familie og venner være din "sosiale vaktbikkje". Fortell om målene dine, slik at presset øker og forhåpentligvis viljen til å gjennomføre det du ønsker å oppnå.

7. Finn ut hvilke oppgaver som er dine

kontor
Foto: Colourbox/Suljo

Finn ut hva som forventes av deg og hvilke oppgaver som er dine. Dette er viktig for å kunne holde orden, og gir den roen som er nødvendig for å kunne arbeide effektivt.

8. Alt trenger ikke å være perfekt

Prosjekt perfekt

I tre måneder levde programleder Ida Fladen fra tv-serien 'Prosjekt perfekt' et liv som utelukkende bestod av råd fra media for hvordan oppnå et perfekt liv. Det viste seg at dette gjorde henne langt fra lykkelig.

Foto: Kim Erlandsen/NRK

Bestem deg i forkant hvor mye tid du skal bruke på en arbeidsoppgave eller et møte. Kanskje blir ikke alt løst like bra, men det er kanskje like så greit- alt trenger ikke å være perfekt.

9. Sist, men ikke minst: Ta pauser

Kaffe
Foto: Sunniva Ottersen Bærug / NRK

Aksepter at hodet og kroppen trenger pause. Gi deg selv noen belønninger underveis og etter arbeid. Ta deg en god kopp kaffe, gå en tur, se en tv-serie eller gjør noe annet hyggelig. Disse pausene kan du fokusere på når det blir mentalt tungt, og er viktig for å kunne klare å jobbe konsentrert i andre perioder.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)