Hopp til innhold

Reagerer du kraftig på myggstikk?

Da bør du ikke klø, sier overlege. Heldigvis er det andre ting du kan gjøre for å dempe ubehaget.

Myggstikk

Det er sjelden at det oppstår alvorlige allergiske reaksjoner på myggstikk, men mange opplever hoven og varm hud rundt stikkstedet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elnsness / NRK

Får du mange myggstikk og klør som besatt? Når myggen stikker, kan huden bli varm og hoven, for noen reagerer mer på myggstikk enn andre.

Cecilie Revhaug

Cecilie Revhaug er spesialist i barnemedisin og jobber med allergi, eksem og lungesykdommer ved Sykehuset Telemark og Kal privat.

Foto: Paul Paiewonsky / KAL PRIVAT

– Vi vet ikke hvorfor noen får kraftigere reaksjoner enn andre på myggstikk, men de som allerede er allergiske eller har irritabel hud, kan være ekstra utsatt, sier overlege Cecilie Revhaug, til NRK.

Det er normalt at myggstikk forårsaker kløe og hevelse, årsaken er at huden reagerer på enzymer og histaminer i myggens spytt.

– Myggstikk kan gi kraftige reaksjoner med hevelse, rødme og varme. Det er gjerne plagsomt i 24 til 48 timer. Som regel er ikke dette en allergisk reaksjon, og det er heller ikke behov for antibiotika, fastslår hun.

Ikke klor opp huden

Så hva bør du gjøre når myggstikket klør og huden hovner opp? Selv om det er vanskelig, bør du ikke falle for fristelsen og begynne å klø.

– Hvis du klorer på myggstikkene, kan du etter hvert få infeksjon i huden. Det er best å la stikkene være, og ta heller en allergitablett om det er veldig plagsomt. Du kan også kjøle ned stikkstedet. Dette kan lindre hevelsen, tipser Revhaug.

Håndkle på myggstikk

Et vått og kaldt håndkle på stikkene, kan lindre kløen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Også Norges Astma og Allergiforbund anbefaler antihistaminer ved kraftige reaksjoner. Men kløstillende midler og våte omslag være vel så effektivt.

– Stikkstedet kan kjøles ned med ispose eller påføres Xylocain-salve som har lokalbedøvende effekt. Kortisonsalve eller Eurax demper også reaksjonen noe, sier Grethe Amdal, helsefaglig rådgiver og sykepleier ved LHL Astma og allergi.

Svært sjelden med alvorlig allergi

LHL Astma og allergi anslår at en av 100 nordmenn er allergisk mot mygg.

– Normale reaksjoner på myggstikk er kløe og hevelse på stikkstedet. Allergisk sjokk kan også forekomme ved myggstikk, men er sjeldent. Om du skulle oppleve å bli slapp og uvel, bør du kontakte lege, understreker Amdal.

Hun støttes av Revhaug:

– Det er ekstremt sjeldent med allergisjokk på grunn av mygg, det er ikke som med veps og bistikk. Unntaket er de som har den svært sjeldne tilstanden Mastocytose. Disse kan imidlertid lettere få anafylaktisk reaksjon, fordi de har mer histaminfrigjøring i kroppen.

Amdal legger til at barn gjerne reagerer kraftigere på mygg enn voksne.

– Barn kan reagere kraftigere på mygg enn voksne. Grunnen til det er at man over tid bygger opp immunitet mot myggen, avslutter hun.

Myggstikk

Plages du av myggstikk? Ved mild reaksjon kan allergimedisiner dempe reaksjonen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)