Hopp til innhold

Trendy å reise på gå-ferie

Ligge i en solstol på en strand i ukevis? Ikke hvis du skal følge ny ferietrend, mener reiseeksperter. Nå reiser vi over hele verden for å gå.

Torild Moland

Noe av det norskeste av det norske, å gå turer i fjell og skog, har blitt en ny trend når vi skal på ferie i utlandet også. Her er Torild Moland i Magasinet Reiselyst.

Foto: Privat

Selv om nordmenn har slitt ut fjellstøvler og turisthytter her hjemme, fristes stadig flere av av noe av det norskeste av det norske også i utlandet – nemlig gåturer.

– Vi opplever stor interesse. Nordmenn er allerede i utgangspunktet flinke til å gå på tur. Da er det helt naturlig at vi ønsker å gjøre noe av det samme andre steder i verden også, sier Julie Luneborg i reisemagasinet Vagabond.

Trail/vandring

Vi reiser verden rundt for å gå, for helse og livsstil er viktig når vi er på ferie.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Lei av stranda

– Det er ikke lenger nok å reise rundt med ryggsekk på måfå, så vi skriver ofte om blant annet vandreturer i Europa. Mange turoperatører baserer sine reiser på fotturer for å komme nærmere menneskene og naturen. Det er noe som passer alle aldersgrupper.

At vi også vil ta vare på helsa på ferie, ser hun som en tydelig trend.

Julie Luneborg

Julie Luneborg i Vagabond merker godt trenden med fotturer i utlandet.

Foto: Vagabond

– Å legge til et ekstra element til en reise, tror jeg er noe som blir viktigere for mange reisende. Det er ikke lenger nok å bare dra et sted. Vandreturer er nok ekstra populært fordi det ikke nødvendigvis krever for mye planlegging eller noe spesielt utstyr.

Torild Moland i Magasinet Reiselyst merker samme trend.

– Nordmenn har fått litt nok av å bare ligge på stranda og sole seg, nå vil de gjerne gjøre noe annet samtidig. Det er rett og slett blitt litt utrendy å bare dra på charterferie for å ligge på en solstol.

Torild Moland

Torild Moland er selv veldig glad i å gå, og har vært på vandreturer flere steder

Foto: Privat

Sol er fortsatt en viktig grunn til hvor vi reiser på ferie.

– Men vil gjerne gjøre noe mer ved siden av å slappe av i sola. Fottur er sunt og man opplever mer. Samtidig byr slike opplevelser på hyggelige møter med lokale, sier Moland.

Spania, Hellas, Italia, Jordan og Nord-Kypros er populære steder å reise på fottur til, men også Kilimanjaro, Nepal og Island har høy stjerne, forteller Moland.

Torild Moland på fottur

Tett på naturen og lokalbefolkningen er viktig for nordmenn når vi er ute og går. Vandreturer åpner opp for det.

Foto: Privat

Rimelig ferieform

Norge er fortsatt evig populært. I fjor hadde Den norske turistforeningen den største økningen på 148 år, med over 20.000 nye medlemmer.

Mette Øinæs Habberstad

Pågangen av medlemmer var rekordstor for Den norske turistforeningen i fjor, forteller kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad.

Foto: Den Norske Turistforening

– Folk lever hektiske liv. I tillegg har mange en stillesittende jobb, og lengter etter ro, frisk luft og det å være i bevegelse. Da er jo vandring midt i blinken. Det er en rimelig ferieform, du får tid til å tenke og roe ned tempoet, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i Den norske turistforeningen.

Hun har følgende råd til deg som skal ut på vandring:

– Ha fokus på opplevelsene, ikke antall kilometer du skal tilbakelegge. Bygg deg opp erfaring og form, og øk heller lengde eller vanskelighetsgrad etter hvert.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)