Selv om nordmenn har slitt ut fjellstøvler og turisthytter her hjemme, fristes stadig flere av av noe av det norskeste av det norske også i utlandet – nemlig gåturer.
– Vi opplever stor interesse. Nordmenn er allerede i utgangspunktet flinke til å gå på tur. Da er det helt naturlig at vi ønsker å gjøre noe av det samme andre steder i verden også, sier Julie Luneborg i reisemagasinet Vagabond.
Lei av stranda
– Det er ikke lenger nok å reise rundt med ryggsekk på måfå, så vi skriver ofte om blant annet vandreturer i Europa. Mange turoperatører baserer sine reiser på fotturer for å komme nærmere menneskene og naturen. Det er noe som passer alle aldersgrupper.
At vi også vil ta vare på helsa på ferie, ser hun som en tydelig trend.
– Å legge til et ekstra element til en reise, tror jeg er noe som blir viktigere for mange reisende. Det er ikke lenger nok å bare dra et sted. Vandreturer er nok ekstra populært fordi det ikke nødvendigvis krever for mye planlegging eller noe spesielt utstyr.
Torild Moland i Magasinet Reiselyst merker samme trend.
– Nordmenn har fått litt nok av å bare ligge på stranda og sole seg, nå vil de gjerne gjøre noe annet samtidig. Det er rett og slett blitt litt utrendy å bare dra på charterferie for å ligge på en solstol.
Sol er fortsatt en viktig grunn til hvor vi reiser på ferie.
– Men vil gjerne gjøre noe mer ved siden av å slappe av i sola. Fottur er sunt og man opplever mer. Samtidig byr slike opplevelser på hyggelige møter med lokale, sier Moland.
Spania, Hellas, Italia, Jordan og Nord-Kypros er populære steder å reise på fottur til, men også Kilimanjaro, Nepal og Island har høy stjerne, forteller Moland.
Rimelig ferieform
Norge er fortsatt evig populært. I fjor hadde Den norske turistforeningen den største økningen på 148 år, med over 20.000 nye medlemmer.
– Folk lever hektiske liv. I tillegg har mange en stillesittende jobb, og lengter etter ro, frisk luft og det å være i bevegelse. Da er jo vandring midt i blinken. Det er en rimelig ferieform, du får tid til å tenke og roe ned tempoet, sier kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i Den norske turistforeningen.
Hun har følgende råd til deg som skal ut på vandring:
– Ha fokus på opplevelsene, ikke antall kilometer du skal tilbakelegge. Bygg deg opp erfaring og form, og øk heller lengde eller vanskelighetsgrad etter hvert.