Hopp til innhold

Er dyre briller bedre enn billige?

Beskytter de dyreste solbrillene best? Hvor mørke bør glassene være? Og hvilken farge skal du satse på? Her er FBIs store solbrilleguide.

Hans Olav Uldal

OL-deltaker Hans Olav Uldal satser på mørke solbriller.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Snart banker påsken på døra, og sola forhåpentligvis med den. Titusener av solhungrige og vinterbleke nordboere skal boltre seg på vidda og i bakkene. Men ikke alle husker at sola også kan være en fiende.

- Det største problemet er ikke feil brilletype, men at det fortsatt er mange som ikke bruker solbriller i det hele tatt. Noen glemmer også å beskytte barna, sier overingeniør Tommy Nakken Aalerud i Statens strålevern.

Pris er ikke avgjørende

Strålevernet har tidligere testet en rekke solbriller på det norske markedet. Undersøkelsen viste at briller til en femtilapp beskytter like godt mot UV-stråler som hippe designerbriller til 2000 kroner.

Solbrillene som ble testet var alt fra de enkleste billigutgavene til avanserte brebriller, og alle tilfredstilte kravene i Europeisk standard for solbriller.

Solbriller

Utvalget av solbriller er enormt, men prisen er ikke avgjørende for beskyttelsen.

Foto: ScanStock

- Prislappen spiller ingen rolle for brillenes evne til å stanse den skadelige ultrafiolette strålingen. Billigbriller med plastglass gjør samme nytten som kostbare briller, sier Aalerud.

- Plastglass gir meget god UV-beskyttelse, faktisk så mye som 99 prosent. Vanlig glass stopper ikke UV-stråling like bra, men de har gjerne et belegg utenpå som gjør samme nytten, forteller han.

Mørkt og lyst

- Hvor mørke bør brilleglassene være?

- Det kommer an på hva du skal bruke dem til. De lyseste solbrillene stanser mindre enn ti prosent av det synlige lyset, mens de mørkeste stanser over halvparten. Beskyttelsen mot usynlig UV er stort sett like bra.

- Skal du for eksempel bruke solbriller i byen kan en av de lysere variantene være greit, da mister du ikke så mange detaljer i gatebildet.

- På snø i strålende sol er mørke briller bedre, men de har sine begrensninger. Du har for eksempel ikke lov til å kjøre bil med de aller mørkeste solbrillene, forteller Aalerud.

LES OGSÅ:

Illustrasjonsbilde solbriller

Lyse solbriller stanser mindre enn ti prosent av det synlige lyset, mens de mørkeste stanser over halvparten.

Foto: Aina Rødal / NRK

Solbrent på øyet

Solbrillenes hovedoppgave er altså å stanse UV-stråling mot øynene.

- Ubeskyttede øyne som utsettes for sterkt lys kan bli solbrente, også kalt snøblindhet. I verste fall kan dette gi sår og infeksjon i øyet. Og det gjør vondt, forteller Bonnie Uchermann som er høgskolelektor ved avdeling for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud.

- Dessuten er det mistanke om at langvarig eksponering for sterkt sollys kan føre til grå stær. UV-stråler kan trenge dypt inn i øynene, forklarer han.

- I solrike land der solbriller er mindre vanlig, er det større forekomst av grå stær enn her nord. Man tror at dette kan ha sammenheng med dårlig beskyttelse mot den sterke sola, selv om også andre faktorer som kosthold og genetikk kan være medvirkende.

- Men heldigvis skal det lite til for å stoppe UV-stråling, legger han til. - En god solbrille gjør susen. Og det er altså ingenting som tilsier at dyre briller gjør en bedre jobb enn billige.

- Hva med fargen på glassene?

Solbriller

Grønne glass er gode til å gjengi naturlige farger.

Foto: ScanStock

- Det hvite sollyset inneholder alle farger. Så da blir spørsmålet hvilke av dem man vil "gjøre noe med".

- Gule glass absorberer de korte blå bølgelengdene i lyset. Det er det blå lyset som brytes mest, og som gir mest strølys inne i øyet. Et gult filter vil redusere mengden av blått lys, og dermed bedre kontrasten. Dette hjelper når konturene i landskapet er diffuse, som for eksempel i grått vær, i tåke og på hvite flater.

- Ulempen med gule filtre er at detaljer i skyggeområdet blir borte. Bilførere vet at det kan være nyttig å få med seg slike detaljer langs veikanten.

- Brune glass inneholder blå, gule og røde fargestoffer. Som oftest er det lite blått i fitrene, men mer gult og rødt. Dette gjør at glassene får de samme egenskapene som gule glass, altså bedre kontrast.

- Blåfargede brilleglass vil gjengi andre farger meget dårlig. Blåfargen er som oftest ikke spesielt sterk i slike glass, på grunn av den svake fargeopplevelsen.

- Grå og grønne glass har svært god evne til å gjengi farger. Disse fargene foretrekkes av mange, og kan ha stor betydning i enkelte sammenhenger. For eksempel bør en jeger i høstfjellet velge en brille med grønt filter hvis det er viktig å kunne observere brun pels, forteller Uchermann.

Automatisk farge

En avansert variant er briller som skifter farge automatisk, såkalt fotokromatiske glass.

- Det er UV-stråling og kortbølget synlig lys som setter i gang denne prosessen. En kjemisk reaksjon i glasset gjør at det blir mørkere. Denne effekten påvirkes av flere faktorer som strålingens art, intensitet og varighet. Tykkelse og temperatur til glasset har også betydning.

- Fargeskiftende glass blir forholdsvis raskt mørke, mens det tar litt lengre tid før de blir lyse igjen. Dette bør man være klar over ved bilkjøring inn og ut av tunnel, forklarer Uchermann.

- Fargeendringen er også temperaturavhengig. En klar kald vinterdag på fjellet gjør at glassene blir mørkere. En varm sommerdag blir derimot ikke glassene fullt så mørke. Og inne i en bil vil ikke glassene bli maksimalt mørke ettersom vinduene i bilen stopper mye av UV-strålingen.

Polariserte glass

Uchermann mener også at polariserte glass kan være en fordel. - Det spesielle i påskefjellet og ved sjøen om sommeren er at sollyset kan bli ekstremt sterkt på grunn av reflekser fra vann eller snø. Øyene er mindre beskyttet mot dette enn mot lys som kommer ovenfra.

- I polariserte glass blir det sterke reflekslyset "slukket" av et gitter. Slike glass reduserer også refleksene fra våt veibane og andre vannrette flater, og kan derfor være en fornuftig investering når man skal kjøpe solbriller, mener han.

Ekspertenes valg

Så er spørsmålet hva slags solbrille de to ekspertene selv ville valgt hvis de skulle kjøpe nytt i dag.

Tommy Nakken Aalerud:

  • CE

    Alle solbriller skal ha dette CE-merket, uansett pris.

    Ettersom de aller fleste gir like bra UV-beskyttelse, ville jeg sett etter briller med god passform. Det viktigste er at de dekker øyene godt også fra siden, og sitter behagelig på nesa.
  • Holdbarhet og utseende spiller også en viss rolle, og da kan prisen fort bli litt høyere. Hvor mørke de skal være, avhenger av hva jeg skal bruke dem til.
  • Alle solbriller i Norge skal være CE-merket. Dette viser at de er testet og at de beskytter mot UV-stråling.

Bonnie Uchermann:

  • Prisen er ikke viktig. Finner jeg en brille jeg liker, vil jeg ta den på og kikke ut av butikkvinduet. Ser fargene riktige ut? Hvis ikke velger jeg en annen brille.
  • Jeg foretrekker grå/blå glass som gir gode kontraster, men fargen er mindre viktig enn hvor mye synlig lys som slippes igjennom. Brillen bør dekke godt til sidene og være behagelig å ha på.
  • Hvis slitestyrke og kulhetsfaktor er viktig, må du regne med å betale mer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)